Toename populariteit jezuïeten
Het aantal jezuïetenpriesters neemt na enkele decennia van afname eindelijk weer toe. De stijging wordt toegeschreven aan de populariteit van paus Franciscus.
De afgelopen halve eeuw is het aantal jezuïeten gedaald van 36.038 in 1965 tot ongeveer 17.000 op dit moment. De laatste jaren is er echter sprake van een kentering. Vorig jaar werden er alleen al in de Verenigde Staten en Canada 28 nieuwe jezuïeten tot priester gewijd. Het hoogste aantal in vijftien jaar. In hetzelfde jaar kon de beweging in Noord-Amerika 44 novieten inschrijven.
De toename van het aantal roepingen komt door het grote „enthousiasme” over paus Franciscus, zo verklaart de website jesuits.org.
De Sociëteit van Jezus (of jezuïeten) is de grootste religieuze orde in de Rooms-Katholieke Kerk. De orde is in 1534 opgericht door een groep vrienden rond de Spanjaard Inigo Lopez de Loyola, beter bekend als Ignatius van Loyola.
In de achttiende eeuw zetten vooral de Franse koningen en geestelijken de paus onder druk om de orde te verbieden. Zij vonden die te machtig. Clemens XIV gaf toe en hief de jezuïetenorde in 1773 op. In 1814 gaf paus Pius VII zijn goedkeuring aan de heroprichting van de Sociëteit van Jezus.