„Christelijk geloof is relatie van vader en zoon”
Zo’n 400 vluchtelingen, vooral moslims, komen deze week samen op een vakantiepark in Overijssel om te luisteren naar het Evangelie.
De vierdaagse conferentie wordt jaarlijks in de zomer georganiseerd door de stichting Gave. Uit veiligheidsoverwegingen blijft de precieze locatie geheim.
Marco Vos, medewerker van Gave: „Door de afwisseling tussen de sprekers, maar ook door de ruimte die er is voor muziek en ontmoeting, ontstaat er een goede sfeer. Het is uniek om te zien hoe christenen én moslims samen deze dagen doormaken. In hun thuisland is zo’n ontmoeting tussen aanhangers van verschillende geloven ondenkbaar.”
Hoofdspreker is dr. Maher Samuel uit Egypte. Samuel, psychiater en directeur van Ravi Zacharias International Ministries, is regelmatig op Arabische zenders te beluisteren.
Meer dan de helft van de conferentiegangers heeft een moslimachtergrond. De overige deelnemers zijn christelijk, veelal oosters-orthodox of rooms-katholiek. Samuel verbindt deze diverse groepen en legt in zijn lezing de kern van het christelijk geloof uit.
„Wij zijn geen sekte, maar eerlijke mensen”, zo begint hij. „Wij respecteren iedereen. Wij geloven echter –en dat is ook mijn diepe ervaring– dat de mensheid een probleem heeft. Dat probleem is de zonde. We willen met elkaar nadenken over dit probleem.”
Samuel spreekt vervolgens over Jezus Christus en werpt de vraag op wat Jezus op aarde kwam doen. „Wie is Hij? Waarom is Hij gekomen? Wat is de inhoud van Zijn Evangelie?”
Samuel: „De vier evangeliën in het Nieuwe Testament zijn geschreven door mensen die dicht bij Jezus stonden. Lees deze evangeliën, het is niet moeilijk. Dan lees je over Jezus, over de wonderen die Hij deed, over wat Hij de mensen vertelde en dat Hij is gestorven en opgestaan.”
Strenge mensen
Een belangrijke lijn in de vier evangeliën is volgens de Egyptische prediker de ruzie tussen Jezus en de Farizeeën. „Pak er maar een rode pen bij en onderstreep elk gedeelte waar het gaat over het conflict tussen Jezus en de Farizeeën en Sadduceeën. Maar liefst zeven keer is Jezus met de dood bedreigd. De zevende keer hebben ze Hem echt vermoord.
Waar gingen die meningsverschillen over? Jezus legt de vinger bij een probleem. Hij heeft een probleem met strenge mensen. Dit treft ons ook. Ook wij zijn streng en sektarisch. Maar gelukkig is God een goede God. Ik houd van Hem, als de Schepper van hemel en aarde, en Die het echt verdient om geëerd te worden.”
Samuel onderstreept dat het Jezus niet te doen is om een nieuwe godsdienst te stichten, maar om de relatie tussen mens en God te herstellen. „Het doel van het geloof is de bekering van de mens tot God. Geloven is het herstellen van de goede mentaliteit. We zien vaak dat geloof veel problemen veroorzaakt en niet het juiste doel bereikt. Dat komt door de zonde.”
Samuel ziet veel „strenge christenen” die proberen God aan hun kant te krijgen. „Ze ‘dealen’ met God, denken dat de balans van hun leven positief zal doorslaan, dat God aan hun kant staat en dat ze straks de hemel verdienen. Dat is een heel laag niveau van denken. God is geen handelaar. Hij zoekt naar een verloren zoon die verdwaald is en die Hij kan liefkozen. Het christelijk geloof ziet de relatie tussen mens en God als die tussen een Vader en een zoon. De zoon is verdwaald, maar blijft toch zoon van de Vader.”
Het gedrag van de strenge Farizeeër die zichzelf op de borst klopt, ziet Samuel terug bij veel christenen. „Geloof veroorzaakt dan een superioriteitsgevoel. De gelovige zegt dan : „Ik ben goed, anderen zijn fout.” Of: „Er is geen betere kerk dan onze kerk.” Jezus Christus is gekomen om dát denken te veranderen. Hij heeft Zichzelf uit liefde gegeven om de relatie met God te herstellen.”
Naam: Walid Al asa’ad
Leeftijd: 40
Land van herkomst: Syrië
In Nederland sinds: 2015
Waarom op de conferentie: „Ik ben hier om met mensen kennis te maken en hen verder te helpen als ze christen willen worden. Ik heb ook geholpen om mensen in asielzoekerscentra uit te nodigen om naar deze conferentie te komen.”
Impressie: „Dr. Maher Samuel is hier voor het eerst. Hij is een goede spreker. Het is erg mooi dat we hem hier hebben. Hij is intelligent en weet de mensen, vooral moslims die gevlucht zijn, te boeien en de goede Boodschap mee te geven.”
Naam: Huda M.
Leeftijd: 41
Land van herkomst: Irak
In Nederland sinds: 2008
Waarom op de conferentie: „Ik bezoek deze dagen om het Woord van God, het Woord van Jezus, te beluisteren.”
Impressie: „Het is allemaal goed georganiseerd. Overal is voor gezorgd en er wordt goed rekening gehouden met de verschillende achtergronden van de bezoekers. Ik vind de conferentie ook heel geschikt om er te vertellen wat het christelijk geloof is. In de beleving van moslims zijn christenen heidenen. Het is mooi om te kunnen vertellen wie we echt zijn.”