Kerk & religie

Kopten Egypte steeds zwaarder getroffen door geweld

De situatie van koptische christenen in Egypte is door geweld de afgelopen maanden dramatisch verslechterd. Onder kerkleiders heerst onvrede over laksheid van de overheid om de daders op te pakken en te vervolgen.

Martin Janssen
25 July 2016 19:23Gewijzigd op 16 November 2020 05:19
Islamitisch geweld tegen koptische christenen in Egypte. beeld YouTube
Islamitisch geweld tegen koptische christenen in Egypte. beeld YouTube

De koptische paus Tawadros II heeft de gewoonte om iedere woensdag catechese te geven in de koptische kathedraal in het centrum van de hoofdstad Caïro. Vorige week brak hij echter met deze traditie. Tawadros gaf zijn wekelijkse catechese in de beroemde ”hangende kerk” van Caïro, wat algemeen werd geïnterpreteerd als een symbolisch gebaar. Deze kerk, gebouwd in de eerste eeuwen van het christendom, was een plaats waar christenen hun toevlucht zochten in tijden van hevige religieuze vervolging.

Sinaï

De situatie van de koptische minderheid in Egypte is nooit gemakkelijk geweest, maar de afgelopen periode was er sprake van een dramatische toename van geweldsdelicten waarvan kopten het slachtoffer werden. De organisatie Coptic Solidarity publiceerde onlangs een lijst van negentien aanvallen die hadden plaatsgevonden tussen 12 mei en 17 juli. Slechts enkele van deze incidenten hebben de media gehaald, zoals de geweldsexplosie op 23 mei in het Egyptische dorp al-Karam. Mina Thabet, medewerker van de Egyptische Organization of Rights and Freedoms, vindt het zorgwekkend dat de situatie „in een zeer korte tijd is geëscaleerd.”

Toen de koptische priester Raphael Mussa op 20 juni in de Sinaï­woestijn werd vermoord, kreeg dit in Egyptische media veel aandacht omdat Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk was. Volgens critici kon de Egyptische regering deze moord gebruiken om haar oorlog tegen IS in de Sinaï te legitimeren. De meeste gewelddadige aanvallen op kopten vonden echter niet plaats in de Sinaï, maar in Egyptische regio’s waar kopten sterk vertegenwoordigd zijn, zoals de provincie Minya.

Ook de stad Tanta, ten noorden van Caïro, kent een aanzienlijke koptische minderheid. Hier werd op 5 juli het lichaam gevonden van de koptische Magdi Attiya Gabriel. Magdi was een apotheker, die voor medisch advies naar een nabijgelegen huis van salafisten werd geroepen. Daar werd hij onthoofd, terwijl de daders zich vervolgens op klaarlichte dag met bloed op hun kleren uit de voeten maakten.

Ook in deze zaak hebben de Egyptische autoriteiten geen enkele arrestatie verricht, wat de koptische gevoelens van rechts­onzekerheid vergrootte.

Verziekt

In een ongekend fel commentaar noemde de koptische bisschop Makarius Egypte „een land dat verziekt wordt door discriminatie.”

Volgens de bisschop leidt deze discriminatie ertoe dat „een deel van de Egyptische bevolking onbevoegd en ongeschikt wordt verklaard.” De geestelijke sprak de hoop uit dat Egypte een land zou worden „waar iedereen welkom is, ongeacht het feit of hij moslim, christen, Jood of bahai is.”

Bisschop Makarius keerde zich vooral tegen de zogeheten verplichte „verzoeningsbijeen­komsten.” Deze bijeenkomsten zijn veel kopten een doorn in het oog omdat ze veelal tot gevolg hebben dat daders van gewelds­delicten vrijuitgaan.

De Egyptische autoriteiten zijn verplicht om na tegen kopten gericht geweld tot strafrechtelijke vervolging van de daders over te gaan. In plaats daarvan worden christenen door lokale autoriteiten en politie er vaak toe gedwongen om te participeren in verzoeningsbijeenkomsten. Tijdens deze sessies komen de deelnemers meestal tot een overeenkomst die de daders vrijspreekt.

Het Egyptische parlementslid Haitham el-Hariri noemde deze bijeenkomsten vorige week echter „ongrondwettelijk en illegaal.” Ze werken geweld tegen christenen in zekere zin zelfs in de hand. Radicale moslims zien immers dat ze kopten feitelijk straffeloos kunnen aanvallen.


Zie ook:

„Kopten lijden onder islamitisch geweld” (RD.nl, 21-07-2016)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer