„Sombere signalen Brits bedrijfsleven”
Relatief veel Britse bedrijven hebben in de periode rond het brexit-referendum de winstverwachtingen neerwaarts bijgesteld. In totaal 66 beursgenoteerde ondernemingen zagen zich in de maanden april tot en met juni gedwongen een winstwaarschuwing te geven, het hoogste aantal in een kwartaal sinds het begin van de financiële crisis in 2008.
Dat schrijft The Sunday Times op basis van cijfers van accountants- en adviesbureau EY. Komende week worden cijfers verwacht over de groei van de Britse economie in het tweede kwartaal. Hoewel economen voor die periode nog een solide groei voorzien, beloven de prognoses vanuit het bedrijfsleven weinig goeds voor de rest van het jaar, aldus de zondagskrant.
Afgelopen week toonden cijfers van onderzoeksbureau Markit aan dat de keuze van de Britse bevolking voor een toekomst buiten de Europese Unie, de economie nu al stevig raakt. Zowel in de industrie als in de dienstenbranche, waar ook de omvangrijke Britse financiële sector onder valt, is de activiteit afgelopen maand sterk afgenomen.
De gevreesde klap voor de fusie- en overnamemarkt lijkt vooralsnog uit te blijven. Cijfers van Thomson Reuters wijzen uit dat sinds het referendum op 23 juni bijna zestig overnamedeals zijn gesloten rond Briise bedrijven, met een totale waarde van 34,5 miljard dollar (31,4 miljard euro). In de voorgaande maand waren dat er een kleine tachtig, die samen goed waren voor 4,3 miljard dollar.
Het totaalbedrag wordt flink opgedreven door de onlangs aangekondigde overname van chipfabrikant ARM Holdings door het Japanse technologieconcern Softbank. Daarmee is een bedrag van 32 miljard dollar gemoeid.
Marktkenners schrijven de aanhoudende belangstelling voor Britse bedrijven goeddeels toe aan de val van het Britse pond in de nasleep van het brexit-referendum. Daardoor zijn Britse bedrijven voor buitenlandse partijen een stuk goedkoper geworden en dat trekt koopjesjagers aan.