Kerken Urk in actie tegen The Passion
Zeven Urker kerken hebben donderdag een brief gestuurd naar de Evangelische Omroep, waarin zij deze „dringend” verzoeken de film van regisseur Mel Gibson, ”The Passion of the Christ”, niet op televisie te gaan uitzenden. De brief ging vergezeld van 1800 handtekeningen.
„Op de zaak waar ik werk kregen we het met een paar jongens over deze film”, zegt initiatiefnemer J. Koffeman, die kerkelijk behoort tot de gereformeerde gemeente ter plaatse. „Toen zeiden we tegen elkaar: „Moeten we daar nu niks tegen doen?” Ik heb toen formulieren gemaakt waarop twintig handtekeningen konden worden gezet. Daarmee ben ik naar ds. A. van Heteren, van de christelijke gereformeerde kerk, gestapt en die zei: „Jongen, hier sta ik voor honderd procent achter.” Ik ben toen naar diverse andere kerken gegaan -christelijk gereformeerd, gereformeerde gemeente, hervormd, gereformeerd- en hen gevraagd of ze ook mee wilden werken. En dat wilden ze.”
Tijdens Goede Vrijdag en Pasen konden op deze manier 1800 handtekeningen worden ingezameld, die donderdag naar de EO zijn gestuurd. Koffeman: „We wijzen deze film principieel af, omdat hij in strijd is met het tweede gebod; omdat het geloof is uit het gehoor; en omdat het godslasterlijk is het lijden van Jezus Christus na te spelen. Voor ons is dat een te tere zaak.”
Het is volgens hem beslist niet de bedoeling „hiermee onszelf op de voorgrond te plaatsen. Maar we hopen wel dat onze actie ook andere mensen in Nederland aan het denken zet: Dit hadden we ook moeten doen.”
„Acties als deze nemen we heel serieus”, zegt EO-directeur Andries Knevel desgevraagd. „Dat blijkt ook wel uit het feit dat we dit onderwerp ter sprake brengen op de ontmoetingsavonden die we deze weken organiseren.”
Knevel geeft aan dat de reacties die de omroep krijgt als het gaat om The Passion, „overwegend negatief zijn. Wat ons niet verbaast: mensen klimmen eerder in de pen wanneer ze verontrust zijn dan wanneer ze het ergens mee eens zijn.”
De EO zal zich in zijn uiteindelijke afweging laten leiden door de vraag „of door deze film mensen die niet gelovig zijn, tot het geloof in de Heere Jezus kunnen komen. Het missionaire motief staat bij de EO voorop. Overigens: afgelopen zaterdag heeft de NCRV een andere film over het leven van Christus uitgezonden, en die is juist door EO-leden extreem goed bekeken. Ook dat is voor ons een signaal.”
Over de onderhandelingen wat betreft de aankoop valt, aldus Knevel, niet veel nieuws te melden. „Ze verlopen traag. De EO heeft niet de eerste claim, maar de derde, achter de NCRV en de KRO; en onderhandelt dus zelf niet. Ook RTL4 is geïnteresseerd. Dat betekent dus dat The Passion in ieder geval op tv te zien zal zijn. De EO vindt het belangrijk dat dit in een context gebeurt: eerst een programma over de vraag ”Wie is Jezus”, en met veel nazorg. Dat lijkt ons veel beter dan dat de film als spektakelfilm wordt uitgezonden door een commerciële omroep. Als de film dan wordt uitgezonden, dan liever op Nederland 1 dan bij RTL4 of SBS6. Overigens is de vertoning op tv pas voorzien in 2006 of 2007.”
Koffeman toont zich niet onder de indruk van het RTL4-argument. „Wat RTL4 doet, daar is RTL4 verantwoordelijk voor. Wat ons betreft kán een zich christelijk noemende omroep een film als deze niet uitzenden. En met onze actie proberen we te bereiken dat dat ook niet gebeurt. We hopen dat de Heere deze actie wil gebruiken.”