Kerk & religie

Stichting voor klinkend erfgoed van start

Luidklokken, carillons, torenuurwerken en orgels moeten breder onder de aandacht worden gebracht en betere bescherming krijgen. Daarom wordt op 9 september de Stichting Klinkend Erfgoed officieel gelanceerd.

Redactie kerk
22 July 2016 14:33Gewijzigd op 16 November 2020 05:15
Bätz-Witte orgel van de Grote Kerk te Naarden. beeld RD, Anton Dommerholt
Bätz-Witte orgel van de Grote Kerk te Naarden. beeld RD, Anton Dommerholt

De stichting streeft ernaar bestaande en nieuwe doelgroepen te bereiken, onder het motto ”Klinkend erfgoed verbindt”, zo deelden de oprichters gisteren mee. De luidklokken, carillons, torenuurwerken en orgels kunnen betekenis hebben voor jong en oud, voor autochtone en allochtone Nederlanders, stellen de oprichters.

Het ”klinkend erfgoed” staat onder grote druk, zeggen de initiatiefnemers. „Veel kerken worden onttrokken aan de eredienst en worden getransformeerd, of zijn in afwachting van een nieuwe functie. Orgels en carillons dreigen hun, vaak eeuwenoude, stem te verliezen.”

De stichting wordt gelanceerd tijdens het eerste Festival Klinkend Erfgoed, van 9 tot 11 september in en rond de Nijmeegse Stevenskerk. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden.

Op 9 september is er een symposium waarop meningen en ervaringen worden gedeeld. De zaterdag staat in het teken van muzikale en technische ontdekkingen en ’s zondags is er ruimte voor luisteren en beleven.

De oprichting van de stichting is een vervolg op een symposium over klinkend erfgoed dat vorig jaar in Alkmaar werd gehouden.


Zie ook:

Klinkend erfgoed steeds kwetsbaarder (Reformatorisch Dagblad, 2-09-2015)

Breng kerkorgels dichter bij breed publiek (Reformatorisch Dagblad, 12-09-2015)

Website Stichting Klinkend Erfgoed

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer