Binnenland

Tips Reddingsbrigade voor veilig dagje strand

De hoge temperaturen nodigen uit tot een dagje strand. Niet alleen geeft dat files richting de badplaatsen. Het zorgt er ook voor dat de Reddingsbrigade zwemmers uit zee moet halen die in nood zijn geraakt. Hoe dat te voorkomen?

Anca Boon
20 July 2016 14:03Gewijzigd op 16 November 2020 05:12
Een wagen van de Reddingsbrigade rukte dinsdag uit voor een spoedgeval op het Scheveningse strand. De Reddingsbrigade heeft het druk tijdens mooi zomerweer. beeld ANP
Een wagen van de Reddingsbrigade rukte dinsdag uit voor een spoedgeval op het Scheveningse strand. De Reddingsbrigade heeft het druk tijdens mooi zomerweer. beeld ANP

Het fraaie zomerweer bereikt deze week tropische waarden. Heel wat zwemmers werden zondag verrast door de sterke stroming, aldus de Reddingsbrigade gisteren. Afgelopen week, toen het maar enkele dagen warm was, kwam de brigade 344 keer in actie. In verreweg de meeste gevallen ging het om eerste hulp – 260 keer. Maar de strandwachten waren er ook voor het serieuze werk: 38 keer werden mensen uit een levensbedreigende situatie gered. „In 23 gevallen ging het om een zwemmer in nood die niet meer op eigen kracht uit het water kon komen.”

Vooral muien brengen zwemmers in de problemen, weet Elkse Hoving, woordvoerder van de Reddingsbrigade. „We zien dat het meest bij mensen die niet aan de kust wonen en de gevaren van de zee onderschatten.”

Stroming

Een mui is een geul in een zandbank die loodrecht op het strand staat. Het water stroomt daarin met veel kracht naar zee, ook als een zandbank volledig onder water ligt. Zeker bij hoogwater is zo’n mui slecht zichtbaar. „Vaak kun je ze alleen herkennen aan een lagere of ontbrekende branding bij westenwind.”

Een zwemmer die in zo’n muistroom terechtkomt, wordt een stuk meegevoerd de zee op. „Als je weet wat je moet doen, kun je hier zelf goed uitkomen.” Echter, heel wat badgasten weten dat niet en raken in paniek. De Reddingsbrigade wil daarom breder bekendmaken wat te doen als een zwemmer in een muistroom terechtkomt. „Meestal kun je het probleem zo vrij snel oplossen.”

reddingsbrigade.nl
----
Tips van de Reddingsbrigade
1. Zwem alleen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar lifeguards toezicht houden.
2. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op een armlengte afstand van kleine kinderen.
3. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot de knieën te water.
4. Zwem niet in de buurt van muien vanwege de sterke stroming richting zee.
5. De combinatie alcohol en zwemmen is levensgevaarlijk.
6. Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.
7. Gebruik bij aflandige wind (richting zee) geen luchtbed of andere drijvende voorwerpen.
8. Graaf op het strand geen diepe kuilen, dat geeft instortings- en verstikkingsgevaar.
9. Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.
10. Let op waarschuwingsvlaggen. Geel betekent gevaarlijk zwemmen, rood is verboden te zwemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer