Binnenland

Kamer bezorgd over werkgelegenheid in exacte sector

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de kansen op een baan van studenten die aangemoedigd worden een bèta– of techniekopleiding te gaan volgen.

ANP
16 April 2004 07:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Met een Deltaplan voor dit terrein wil het kabinet in 2010 15 procent meer afgestudeerde bèta’s vanuit het hoger onderwijs, maar een keiharde baangarantie is er niet. Dit constateerde de Kamer donderdag in een overleg met de betrokken bewindslieden.

„Niet is dodelijker dan mensen opleiden, terwijl er uiteindelijk geen banen voor hen blijken te zijn", zei CDA–Kamerlid Mosterd. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) stelde dat het deltaplan bedoeld is om het aanbod van bèta’s op te krikken. Hij erkende dat de vraag naar exacte kennis in het bedrijfsleven een groot probleem is.

Onderwijsminister Van der Hoeven zei dat het bedrijfsleven er aan gehouden is niet alleen voldoende stageplekken te bieden voor exacte en technische opleidingen, maar ook banen voor mensen die hierin afstuderen.

De Tweede Kamer had verder grote twijfels bij het idee om exacte studies aantrekkelijker te maken door het collegegeld te verlagen. „Studenten kiezen niet voor een studie omdat het hen een paar honderd euro scheelt", vindt VVD–Kamerlid Visser. Hij stelde dat een hoger collegegeld juist meer studenten zou trekken omdat dit aangeeft dat de studie wel eens van hogere kwaliteit zou kunnen zijn. Het hogere collegegeld moet dan wel gestoken worden in meer begeleiding en faciliteiten binnen de exacte studies. Staatssecretaris Nijs (Onderwijs) hield vol dat lager collegegeld bij exacte studies juist wel als een lokkertje werkt, in tegenstelling tot leraren– en zorgopleidingen.

Met het Deltaplan bèta en techniek toonde de Tweede Kamer zich in grote lijnen ingenomen, ook met het plan van minister Brinkhorst om het voor buitenlandse hoogopgeleiden makkelijker te maken in Nederland aan de slag te gaan. De leges voor vergunningen gaan omlaag en procedures worden eenvoudiger, kondigde hij eerder aan. Eind april komt hij met een uitgewerkt plan, waarin staat dat voor de zogeheten kenniswerkers de tewerkstellingsvergunning verdwijnt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer