Honderden nabestaanden herdenken ramp MH17
De slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 zijn zondagmiddag herdacht door nabestaanden. Alle 298 namen van de slachtoffers werden opgelezen en rond 15.20 uur, het tijdstip dat het contact verloren ging met het vliegtuig, werd een minuut stilte gehouden. Ongeveer achthonderd mensen woonden de herdenking bij in Vijfhuizen bij Schiphol.
Er werd gezongen, gedanst en nabestaanden hielden toespraken. Nienke Tol droeg een gedicht op met de titel Mijn zusje, over het omgaan met het verlies. Riet Martens droeg een gedicht op over het leven als nabestaande na de ramp met de titel De glans is er af.
Evert van Zijtveld van Stichting Vliegramp MH17 zei aan het begin van de herdenking dat de bijeenkomst een gevoel van saamhorigheid geeft. Ook zei hij dat twee slachtoffers niet zijn teruggevonden en dat dit zwaar is voor de familie.
Tijdens het oplezen van de namen van de slachtoffers kwamen bij nabestaanden emoties los. Dat gebeurde ook bij het tonen van foto’s van de inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten.
Premier Mark Rutte was ook bij de herdenkingsceremonie bij, op uitnodiging van de nabestaanden. Rutte kwam om de nabestaanden te steunen. Hij sprak niet.
Vorig jaar was de herdenking in Nieuwegein. Dit keer was de bijeenkomst in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen, dicht bij de plek waar de nabestaanden in 2017 het gedenkteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers willen onthullen.
Het gaat daarbij om een grote wand van 6 meter hoog en 25 meter lang. De wand staat symbool voor de zwaarte van het verlies. In het midden zit een ’oog’, een gat waar zonlicht doorheen komt. De namen van de slachtoffers worden in de wand gegraveerd.
Precies twee jaar na de ramp is er voor de nabestaanden nog altijd onzekerheid. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat het toestel is neergeschoten met een Buk-raket. Maar het strafrechtelijk onderzoek naar wie verantwoordelijk is, loopt nog altijd.
Na de zomer worden de eerste resultaten gepresenteerd. De weg naar een berechting van de verantwoordelijken is dan nog lang.
Er is een akkoord gesloten tussen Malaysia Airlines en een groot deel van de Nederlandse nabestaanden over een schadevergoeding. Dat zeiden letselschadeadvocaten tegen de NOS en RTL. Over de inhoud van het akkoord wordt niets bekendgemaakt, zo hebben de partijen afgesproken. Een groep advocaten heeft de afgelopen anderhalf jaar namens ruim 180 nabestaanden onderhandeld met Malaysia Airlines. Ook nabestaanden van omgekomen passagiers uit Maleisië en Australië hebben een akkoord bereikt.