Vijf aanhoudingen na aanslag Nice, dader mogelijk snel geradicaliseerd
De Franse autoriteiten hebben in het onderzoek naar de aanslag met een vrachtwagen op passanten op de Promenade des Anglais in Nice vijf mensen opgepakt. Het parket in Parijs dat het onderzoek leidt, verschafte geen nadere informatie over wie er is opgepakt en waarom.
Volgens bewoners in de buurt waar de dader in Nice woonde, werd de vrouw van wie hij gescheiden leefde vrijdag door de politie meegenomen.
De 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel reed donderdagavond met een vrachtwagen in op een menigte mensen die op de promenade in Nice waren gaan kijken naar het vuurwerk op de Franse nationale feestdag, 14 juli. Vierentachtig mensen werden gedood en meer dan tweehonderd raakten gewond, voordat Bouhlel door de politie werd doodgeschoten. Islamitische Staat beweerde dat Bouhlel een ‘soldaat’ was van de terreurgroep, maar gerechtelijk onderzoekers zeiden vrijdag geen banden tussen hem en IS te hebben gevonden.
Als de dader van de truckaanslag in Nice een islamistische extremist was, moet hij zeer snel geradicaliseerd zijn. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zaterdag gezegd, nadat Islamitische Staat had laten weten dat de dader een soldaat van de terreurgroep was.
Cazeneuve herhaalde dat daar geen bewijzen voor zijn gevonden. „Het lijkt erop dat hij zeer snel geradicaliseerd is, althans dat zijn de elementen die uit de verklaringen van de mensen uit zijn omgeving naar boven zijn gekomen.”
De zus van Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Rabeb, zei zondag dat haar broer in Tunesië bij verschillende psychologen onder behandeling was geweest voordat hij in 2005 nar Frankrijk vertrok. De vader van Bouhlel verklaarde tegen de Franse televisiezender BFM dat zijn zoon „alles om hem heen kapotmaakte” als hij een kwade bui had.
Bouhlel was bij de politie bekend wegens diefstal, geweld en bedreiging gedurende de afgelopen zes jaar. In maart kreeg hij zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege geweld bij een verkeersincident. Zijn advocaat, Corentin Delobel, zei „geen enkele radicalisering” bij hem te hebben bespeurd. Buren in het Quartier des Abattoirs in Nice zeiden dat hij opvliegend kon zijn, dronk en achter de vrouwen aanzat en in scheiding lag.
Zijn vader, Mohamed Mondher Lahouaiej Bouhlel, zei tegen BFM-tv dat zijn zoon kwade buien had waarin „hij alles om hem heen kapotmaakte”. Hij was al vier jaar niet meer in Tunesië geweest en had weinig contact met zijn familie. „Wat ik wel weet is dat hij niet bad, niet naar de moskee ging en geen banden had met religie” en zich bijvoorbeeld niet hield aan de vastenregels tijdens ramadan.
In de cabine van de vrachtwagen vond de politie een geladen pistool, drie nepvuurwapens en een lege handgranaat. Onderzoekers trekken na hoe hij daaraan was gekomen. Een reeks terroristische aanslagen in de afgelopen jaren heeft duidelijk gemaakt dat radicale jihadistische netwerken in Frankrijk met gemak aan wapens, ook zwaardere automatische geweren kunnen komen.
Nice kent een grote islamitische gemeenschap en onder de slachtoffers van de aanslag van donderdag zijn ook moslims. In de stad woonde ook Omar Omsen, een beruchte Franstalige ronselaar van jihadisten die zich tegenwoordig vermoedelijk ophoudt in Syrië. Veel Tunesiërs in Nice zijn bang dat zij op de daad van Bouhlel worden afgerekend. „Ik schaam mij, maar ben ook bang om mensen te vertellen dat ik Tunesiër ben”, zei Morgan Braham, een 31-jarige kapper.