Elburg krijgt museum over Reformatie
Elburg krijgt een reformatiemuseum. Initiatiefnemer is Maarten Seijbel, die eerder het nationaal Orgelmuseum in Elburg oprichtte.
Dat meldt het blad ”Protestants Nederland” in het jongste nummer.
Seijbel liep al jarenlang met het idee om een museum over de Reformatie op te richten, zo licht hij desgevraagd toe. „Zoiets moet rijpen, maar nu komt het er toch echt van. Ik heb een aantal enthousiaste en deskundige medestanders gevonden. Het is de bedoeling dat we aan de hand van documenten en voorwerpen en met eigentijdse middelen de geschiedenis en de betekenis van de Reformatie belichten. Veel mensen weten amper meer waar het bij de Hervorming om ging. Het museum zal de geschiedenis van de Reformatie in brede zin vertellen, maar er is extra aandacht voor de situatie in Nederland.”
Seijbel geeft aan dat er een bestuur is gevormd uit de breedte van de gereformeerde gezindte. Behalve Seijbel gaat het om ds. M. van Kooten (Elspeet), mr. L. Vogelaar (Elspeet), drs. E. Klein (Doornspijk), ds. J. Swager (Doornspijk), drs. H. Visser (oud-burgemeester van Elburg), J. Kettelarij (Nunspeet), ds. G. Herwig (Nunspeet) en Peter van Beek (Elburg). Het bestuur heeft twee adviseurs aangetrokken: de Apeldoornse kerkhistoricus prof. dr. H. J. Selderhuis en oud-politicus A. Slob, tegenwoordig directeur van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting IJsselacademie in Zwolle.
Het museum zal worden gevestigd in Elburg, zegt Seijbel. „De Reformatie heeft zijn sporen op de Veluwe nagelaten en het gemeentebestuur wil graag dat Elburg een museumstadje wordt. Dordrecht heeft tot op heden niet het initiatief genomen, daarom pakken we het hier op. Het Luthermuseum dat volgend jaar in Amsterdam opent is specifiek op één reformator gericht. Wij zijn breder.”
Er wordt een stichting opgericht om de Elburgse plannen uit te werken. Ook komt er een bidbook om sponsoren voor het museum te interesseren. Seijbel wil graag dat het museum er zo snel mogelijk komt. Of het lukt om in 2017, het Reformatieherdenkingsjaar, de deuren te openen is afhankelijk van de financiering. Seijbel verwacht dat er dankzij de publiciteit ook „leuke spullen voor de dag zullen komen.” Waar in Elburg het museum wordt gevestigd is nog niet bekend.