Zeven weetjes over de nationale partijconventies
De Republikeinse nationale conventie begint maandag in Cleveland. Een week later volgen de Democraten in Philadelphia. Zeven weetjes over deze partijbijeenkomsten.
Hoe wordt de locatie gekozen?
Hier gaat een uitgebreide procedure aan vooraf. Het partijbestuur nodigt steden uit om een voorstel in te dienen. Op basis daarvan worden finalisten geselecteerd. Het partijbestuur kiest de locatie. Dit jaar doen de Republikeinen Ohio aan, de Democraten Pennsylvania.
Wie zijn er aanwezig op de conventie?
Allereerst natuurlijk de kandidaten met hun entourage. Ook talloze kopstukken uit de landelijke en staatspolitiek laten hun gezicht zien. Dit jaar is dat bij de Republikeinen overigens minder het geval. Onder anderen de Bushes, Mitt Romney en Marco Rubio laten verstek gaan vanwege hun slechte relatie met Trump.
Daarnaast vaardigt iedere staat gedelegeerden af. De overige plaatsen zijn voor journalisten, vrijwilligers, internationale gasten en partijmedewerkers. De gewone man komt er niet binnen.
Wat gebeurt er allemaal op zo’n conventie?
Het belangrijkste is natuurlijk het kiezen van de presidentskandidaat. Maar er gebeurt meer. Er wordt driftig onderhandeld over het partijprogramma en de partijregels worden onder de loep genomen. Daarnaast houden veel vooraanstaande partijgenoten een speech en is er ruimte voor aanstormend talent op het podium.
Komt er nu eigenlijk nog een ”brokered convention”?
Nee, daar lijkt het niet op. Bij een brokered convention heeft geen van de kandidaten een absolute meerderheid. Zowel Trump als Clinton is verzekerd van een meerderheid. Weliswaar probeert een groep Republikeinen de regels te veranderen, maar zij maken vooralsnog weinig kans.
Want moeten alle gedelegeerden conform de uitslag in hun staat stemmen?
Tenzij de regels alsnog aangepast worden, moeten bijna alle gedelegeerden in de eerste ronde op de kandidaat stemmen voor wie zij door de kiezers in hun staat de opdracht hebben gekregen. De zogenaamde supergedelegeerden bij de Democraten zijn echter vrij om te kiezen, en dat geldt ook voor Republikeinen uit een paar staten. Hoe meer stemrondes er plaatsvinden, des te meer gedelegeerden er de vrijheid krijgen om hun eigen keuze te maken.
Zitten de deelnemers aan de conventie echt vier dagen opgesloten in een zaal?
Nee, alles gaat op z’n Amerikaans. De tienduizenden aanwezigen krijgen in en rond het conventiegebouw een grote show voorgeschoteld: er zijn allerlei evenementen en het biedt vooral een kans om goed aan je netwerk te bouwen.
Klopt het eigenlijk dat kandidaten vaak stijgen in de peilingen na de partijconventies?
Vaak zie je inderdaad dat kandidaten een zogeheten ”bounce” krijgen, ze schieten even omhoog in de peilingen. Gemiddeld levert dit op het hoogtepunt zo’n 6 procentpunt op. Dat effect wordt vanzelf weer gedempt en bovendien hebben beide partijen een conventie – en dus dit voordeel. Uiteindelijk worden de verkiezingen niet beslist op een congres. De weg naar 8 november is nog lang.