Engelse Kerk gaat meer dan honderd scholen stichten
De Kerk van Engeland is van gedachten veranderd over de oprichting van zogenoemde vrije of privéscholen. De synode van Anglicaanse Kerk maakte maandag bekend de komende vier jaar meer dan honderd van zulke scholen te zullen openen.
Het besluit om mee te werken aan de oprichting van deze privéscholen, is ingegeven door nieuwe regelgeving, meldde de Daily Mail maandag. Degenen die kunnen aantonen dat er in een bepaalde plaats belangstelling is voor een vrije school en dat die niet wil concurreren met bestaande scholen, mogen deze oprichten.
De meeste kerkleiders waren voorheen kritisch op de privéscholen omdat die buiten het traditionele schoolsysteem en het toezicht van de gemeenteraad vielen. Nu de regels zijn veranderd en de Britse regering het stichten van vrije scholen stimuleert, ziet de kerk dit als een „unieke mogelijkheid” om bij te dragen aan het onderwijs van kinderen.
De Britse regering wil dat er vóór het jaar 2020 500 nieuwe vrije scholen komen. Een kwart daarvan krijgt een anglicaanse signatuur, zo is de bedoeling. Op scholen van religieuze signatuur mag niet meer dan 50 procent van de leerlingen tot de eigen achterban behoren. De Rooms-Katholieke Kerk heeft daarom laten weten vooralsnog afstand te nemen van de vrijeschoolbeweging.
Op dit moment beheert de Kerk van Engeland tien vrije scholen; acht openen binnenkort hun deuren. De Anglicaanse Kerk houdt daarnaast toezicht op 4417 basisscholen –een kwart van alle ”primary schools” in Engeland– en 219 scholen voor voortgezet onderwijs.