PKN presenteert zichzelf op Protestantse Kerkdag
Een „historisch moment” vraagt om een „duidelijke markering.” De officiële vereniging van de drie Samen op Weg-kerken, op 1 mei, is zo’n unieke gebeurtenis, meent scriba dr. B. Plaisier. „Heel vanzelfsprekend is het dan ook dat er, op 12 juni, een landelijke Protestantse Kerkdag wordt georganiseerd.”
Op een persconferentie in het Landelijk Dienstencentrum (LDC) van de SoW-kerken in Utrecht, woensdag, lichtten de organisatoren het initiatief -met als thema ”Hoop doet samenleven”- toe. „Al heel lang geleden hebben we deze dag geprikt”, aldus dr. Plaisier. „We willen ons aan de samenleving presenteren als een kerk met een vernieuwd elan - die vele activiteiten tentoonspreidt en er niet voor zichzelf alleen wil zijn. Vandaar: Hoop doet samenleven. Samen willen we op de Kerkdag nieuwe inspiratie opdoen, nieuwe moed scheppen. Op 12 juni hopen we ook iets zichtbaar te maken van hoeveel relaties we onderhouden, hoeveel projecten we hebben lopen.” Eregast is dr. Samuel Kobia, secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken.
Voor het festival -„een manifestatie voor jong en oud”; „ingetogen, uitbundig en veelkleurig”- is een aantal hallen van de Utrechtse Jaarbeurs afgehuurd. Het programmaoverzicht toont een scala aan activiteiten. Een openingsviering: ”Hoop doet samenleven, de Geest maakt één wat is verdeeld”. „Voor dit unieke samenzijn is een kerkdaglied gecomponeerd dat we met elkaar in drie zangstijlen gaan zingen.” Verder wordt een zogenaamd (Mare-)rapport gepresenteerd, waarin de bijdrage die de protestantse kerken leveren aan de Utrechtse samenleving zichtbaar is gemaakt; ook is er een ”collage van spiritualiteit”.
Aan het slot van de dag komen alle deelnemers weer bij elkaar. „Gezamenlijk lezen we uit Jesaja 65 en zingen in respons met een groot koor onder andere de canon ”Blijf niet staren op wat vroeger was”.” En dan zijn er nog de 33 workshops (waaronder een heel aantal voor hen die mensen uit andere culturen en religies -hindoes, Molukkers, moslims- willen ontmoeten), een debat met politici, een voorstelling ”Het verhaal gaat” -waarbij Nico ter Linden het „verhaal van Abraham” voorleest- en een programma voor diakenen en diaconaal geïnteresseerden.
Ook buiten de Jaarbeurs worden activiteiten georganiseerd: zingen in de Jacobikerk; een actief programma voor jongeren van 12-18 jaar, met onder andere een bezoek aan de vredesfabriek, een Lagerhuis-debat, mediteren en dans. Een speciaal, eenmalig geschenkfonds zamelt geld in waarmee, is de bedoeling, nog dit jaar allerlei (diaconale) projecten in Nederland en daarbuiten worden gesteund.
Een geweldige diversiteit, aldus dr. Plaisier. „Ze maken duidelijk dat de PKN een kerk is die lééft. Het belooft een geweldige dag te worden.” Al moeten we ook realistisch blijven, tekent hij erbij aan. „Verdriet, pijn en zorg gaan ons niet voorbij. De bezwaarden zullen zich niet scharen bij de bezoekers van de Kerkdag. Niettemin hopen we dat er een heel grote schare mag zijn.”
Zo veel enthousiasme, waar zó veel gemeenten op het punt staan te scheuren: is dat mogelijk? Hoe groot is het deel van de kerken dat de organisatoren vertegenwoordigen? Synodepreses ds. J. G. Heetderks: „Laten we niet uit het oog verliezen dat een groot deel van de kerkleden de vereniging wél als een groot geschenk ervaart. Dit is duidelijk een moment waarmee je wat moet doen. Het ís nogal wat dat drie kerken bijeenkomen.”
Dr. Plaisier: „De overweldigende meerderheid gaat méé. We begrijpen de pijn van de bezwaarden, maar hopen tegelijk dat zij er begrip voor hebben dat vele kerkleden wél enthousiast zijn.” Daar komt volgens hem nog bij dat ook modaliteitsorganisaties als de HGJB, IZB en GZB acte de présence zullen geven. De Gereformeerde Bond doet niet mee met de activiteiten.
Over de kosten van de dag wil LDC-voorman Van Santen weinig kwijt. „We hebben, in tegenstelling tot eerdere berichten, een sluitende begroting. De kosten vormen een onderdeel van de verenigingskosten als totaal. Eventuele vragen daarover kunnen op de synode worden gesteld.” Hoofdsponsors zijn Van Lanschot Bankiers en de ontwikkelingsorganisatie ICCO, die overigens juist vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met de SoW-kerken.
Zo’n 12.000 mensen zullen de dag bijwonen, hopen de organisatoren. Hópen, want diezelfde zaterdag wordt prinses Amalia ten doop gehouden. Ds. Heetderks: „We hebben dit niet voorzien, anders hadden we zeker een andere datum gekozen. Nu zou het wel eens zo kunnen zijn dat de aandacht van de media vooral uitgaat naar de doopdienst, in plaats van naar de Kerkdag.”