Economie

VEB kritiseert bod Air France op KLM

Air France krijgt ongeveer de helft van branchegenoot KLM voor niets. Het bod van de Franse luchtvaartmaatschappij bedraagt net iets meer dan de helft van het eigen vermogen van KLM.

Redactie economie
15 April 2004 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Dat stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Het bod van Air France bedraagt volgens de vereniging bij benadering 17,80 euro per aandeel. Het eigen vermogen van KLM is per aandeel echter 34,14 euro, aldus de beleggersclub woensdag. „Zo krijgen de Fransen de helft van KLM gratis in handen.”

Daar komt bij dat de merknaam KLM, waar honderden miljoenen in is geïnvesteerd, en de landingsrechten veel geld waard zijn, aldus de VEB. Een overnameprijs die boven het eigen vermogen van KLM ligt (1,5 miljard euro), ligt volgens de vereniging dan ook voor de hand. Air France betaalt nu circa 785 miljoen euro voor de Nederlandse maatschappij.

Ook heeft Air France onvoldoende rekening gehouden met de verwachte winstontwikkeling van KLM, stelt de VEB. Analisten verwachten dat de Nederlandse maatschappij dit jaar een winst zal boeken van 100 tot 110 miljoen euro. Volgend jaar zal dit volgens hen 150 tot 170 miljoen euro zijn.

Het bod bedraagt slechts zeven keer de verwachte winst over 2004 en vijf keer het verwachte nettoresultaat over 2005. Dat is volgens de VEB een zeer lage waardering. Voor andere luchtvaartmaatschappijen wordt zeventien keer de winst over 2004 betaald en elf keer over 2005.

De twee luchtvaartmaatschappijen maakten in september bekend dat Air France elf aandelen en tien warrants biedt in ruil voor tien KLM-aandelen. De warrant geeft het recht om op termijn aandelen in de nieuwe combinatie te kopen.

KLM wil niet ingaan op de opmerkingen van de VEB. Maandag komen de aandeelhouders van de maatschappij bijeen. De onderneming zal dan een toelichting geven op het bod. KLM sluit het boekjaar 2003/2004 waarschijnlijk beter af dan zij zelf eerder verwachtte. Het bedrijf ging uit van een nettoresultaat in de buurt van het break-evenpoint, maar rekent nu op een duidelijke nettowinst. De belangrijkste reden om de winstverwachting opwaarts bij te stellen is een sterker dan verwachte verbetering van de operationele resultaten in de maanden januari tot en met maart. Dat komt onder andere door het succes van het kostenbesparingsprogramma, aldus KLM. De luchtvaartmaatschappij publiceert haar jaarcijfers op 6 mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer