Kerk & religie

Exploitatie kerken vraagt om nuchter koopmanschap

Om een leegstaand monumentaal kerkgebouw te redden, is een mix van creativiteit, gezond ondernemerschap en een koopmansgeest nodig.

Van een medewerker
8 July 2016 10:56Gewijzigd op 16 November 2020 04:54
Het symposium ”Partnerschap en verbinding bij professioneel kerkbeheer" vond gisteren plaats in Enschede. beeld RD
Het symposium ”Partnerschap en verbinding bij professioneel kerkbeheer" vond gisteren plaats in Enschede. beeld RD

Dat was donderdag het refrein dat klonk tijdens het symposium ”Partnerschap en verbinding bij professioneel kerkbeheer” dat donderdag in de Grote Kerk van Enschede werd gehouden.

Het symposium was georganiseerd door de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen (VBMK) in samenwerking met de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed (ATRE) en bracht vertegenwoordigers van stichtingen voor instandhouding van met sloop bedreigde kerkgebouwen bijeen.

Veel leegstaande kerken krijgen uiteindelijk een bestemming als gemeenschapscentrum of cultureel centrum, waar hooguit af en toe nog religieus getinte festiviteiten plaatsvinden. Vertegenwoordigers van diverse organisaties en stichtingen gaven donderdag voorbeelden van het succesvol exploiteren van een kerkgebouw voor meervoudig gebruik.

Zo beheert het Wilminktheater de Grote Kerk in Enschede, lichtte manager Thomas Geerdink donderdag toe. De kerk heeft geen religieuze functie meer. Wel vinden er alleen evenementen plaats die volgens Geerdink overeenkomen met de „signatuur” van het kerkgebouw. „De Grote Kerk als startpunt voor een autorally voor een goed doel, vonden wij passend. Of een dance-feest paste? Daarover moest wel even worden gedubd, omdat het management besefte dat een dance-feest wel wat ver van de kerktraditie verwijderd is.” Bezoekers vonden de lokatie echter prachtig, aldus Geerdink.

De exploitatie van de kerk valt onder „cultureel ondernemerschap”, maar dat gaat wel gepaard met nuchter koopmanschap. „Voor het verhuren van de Grote Kerk vraagt het Wilmink-theater een flinke prijs. Dat getuigt van zelfbewustzijn, want zo’n monumentaal kerkgebouw is een A-locatie en mensen zijn bereid voor zo’n unieke ambiance een behoorlijk bedrag te betalen.”

Tiana Wilhelm, directeur van Musea Zutphen, deed uit de doeken hoe de Walburgiskerk in Zutphen in stand wordt gehouden door een samenwerkingsverband tussen Musea Zutphen en Stichting Walburgiskerk. Het bedehuis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De exploitatie van de Walburgiskerk vindt plaats in combinatie met andere musea. De kerk is ook nog in gebruik bij de hervormde gemeente.

Dat geldt niet voor de Grote of St. Michaelskerk in Zwolle, vertelt Janco Cnossen, voorzitter van de Stichting Grote Kerk Zwolle. Dit bedehuis, waar de hervormde gemeente (Gereformeerde Bond) tot vorig jaar tweemaal per zondag samenkwam, moest worden omgevormd tot culturele trekpleister van kunst, muziek en educatie. De Stichting Grote Kerk Zwolle, die sinds 2015 de Grote Kerk beheert, wilde wel het sacrale karakter en kerkelijke vieringen in stand houden. De stichting wilde echter geen connecties met de hervormde gemeente, omdat dan vanwege emotionele en kerkdogmatische argumenten discussies zouden kunnen ontstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer