Europese academie voor religiestudies van start
Wetenschappelijke en politieke experts op het gebied van religiestudies uit heel Europa gaan vanaf december samenwerken in de European Academy of Religion.
Dat meldden Karla Apperloo-Broersma en prof. dr. H. Selderhuis van Refo500 donderdag.
Juristen, filosofen, historici, archeologen, psychologen en sociologen die onderzoek doen rond het thema religie in Europa gaan gezamenlijk onderzoeksprojecten aanpakken. Zij werken daarbij nauw samen met politici.
De academie wordt op 5 december gelanceerd in het Italiaans Bologna. Het instituut staat onder beschermheerschap van het Europees Parlement.
Bij de lancering zijn onder meer aanwezig: de Europese commissaris voor innovatie en onderzoek, Carlos Moedas; de vice-president van het Europees Parlement, David Sassoli; en de recent benoemde gezant voor de bevordering van godsdienstvrijheid buiten Europa, Ján Figel.
De academie is opgericht omdat duizenden onderzoekers in Europa en het gebied rond de Middellandse Zee bezig zijn met onderzoek rond het thema religie. De academie moet al deze onderzoekers en de onderzoeksinstituten waaraan zijn verbonden zijn met elkaar in contact brengen. Dat moet leiden tot meer samenwerking.
De initiatiefnemers nodigen universiteiten en onderzoeksinstituten die hierbij passen uit om zich te melden en mee te doen. Coördinator van het project is Alberto Melloni, directeur van het Italiaanse ”Fondazione per le scienze religiose Giovanni XXIII” (Fscire) uit Bologna.
Later zal een bijeenkomst plaatsvinden waarin statuten worden vastgesteld en een tijdelijke bestuur wordt benoemd.
De nieuwe academie moet niet verward worden met de European Academy of Religion and Society. Dat is een strategische Europese samenwerking van wetenschappers onder leiding van de faculteit theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de faculteit voor protestantse theologie van de universiteit van Straatsburg (Frankrijk).