School geeft steeds makkelijker vrij voor Suikerfeest
Scholen in grote steden gaan praktisch om met de viering van het Suikerfeest, vanaf morgen. Ze roosteren bijvoorbeeld een studiedag in of zijn simpelweg gesloten.
Vrijaf voor het Suikerfeest is nauwelijks een issue meer, meldden schoolbestuurders in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam aan het ANP. Volgens BOOR in Rotterdam, een groep van 82 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, is het staande praktijk om leerlingen vrij te geven als hun ouders daarom vragen. Scholen met veel islamitische leerlingen gaan zelfs dicht of lassen een studiedag in.
Het Suikerfeest markeert het einde van de islamitische vastenmaand ramadan. Voor veel islamitische stromingen is vandaag de laatste dag van die maand. Morgen mag er weer overdag gegeten en gedronken worden, wat uitbundig wordt gevierd met veel zoetigheid en familiebezoek.
Als islamitische kinderen voor het feest niet sowieso al vrij krijgen, kunnen ze vrij vragen op grond van artikel 13 van de Leerplichtwet 1969. Daarin is de vrijstelling voor plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging neergelegd.
Dat is echter steeds minder vaak nodig, omdat de scholen zelf al voorsorteren op het Suikerfeest. Volgens bestuurder Jo Willenborg van stichting De Haagse Scholen, waarbij 53 scholen in de Haagse regio zijn aangesloten, is er de afgelopen jaren een gewoonte gegroeid die nauwelijks meer tot vragen leidt. In de praktijk heeft het volgens schooldirecteuren geen zin om tijdens Suikerfeest les te geven in een klas met veel islamitische leerlingen: er komt bijna niemand opdagen.