FNV en RMU laken cao-akkoord mode- en sportwinkels
ZEIST. De vakorganisaties FNV en RMU vinden de nieuwe cao voor kleding- en sportwinkels „volstrekt onvoldoende”. De twee vakorganisaties laken onder meer de versobering van toeslagen en van de loondoorbetaling bij ziekte in het eerste jaar.
CNV, De Unie en AVV en werkgeversorganisatie INretail werden het eerder in de week eens over de cao. Deze geldt voor ongeveer 100.000 werknemers van bedrijven als H&M, CoolCat, Zeeman, Wibra en Aktiesport. Zij krijgen de komende twee jaar een loonsverhoging gekoppeld aan de halfjaarlijkse verhoging van het wettelijk minimumloon, mits ze niet boven de loontabellen zitten. Volgens AVV komt dat neer op minimaal 2 procent. Verder krijgen de werknemers meer inspraak in de roosters en zijn afspraken gemaakt over hun ontwikkeling op de arbeidsmarkt.
Daar staat tegenover dat de toeslagen voor avondwerk, die in de vorige cao al waren verlaagd, verder worden ingeperkt. Er geldt voortaan doordeweeks én op zaterdag alleen een avondtoeslag van 50 procent vanaf 22.00 uur. Ook wordt de loondoorbetaling bij ziekte in het eerste jaar versoberd.
De leden van de drie bonden moeten zich nog uitspreken over het akkoord. Vakbond FNV haakte vorige week af in het overleg omdat die „geen verslechteringen accepteert.” De RMU, die tot een jaar geleden ook partij was in de cao, was deze keer niet door INretail uitgenodigd.
FNV vindt het akkoord dat er nu ligt „volstrekt onvoldoende”. Ook de RMU is kritisch. Vakbond AVV, die zelf maar weinig leden heeft, nodigt alle medewerkers uit de sector uit om op zijn website zijn stem over het akkoord uit te brengen. FNV en RMU roepen hun leden op om van die mogelijkheid gebruik te maken.
Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU, is achteraf blij dat zijn handtekening niet onder het akkoord staat. „Dan hadden we nu heel wat uit te leggen gehad aan onze leden.”
Volgens Baggerman stelt de loonsverhoging nauwelijks iets voor, omdat die beperkt blijft tot medewerkers die nog niet op het maximum van hun loonschaal zitten. „Het is veel gebruikelijker is om met elkaar af te spreken de schaallonen én de feitelijke salarissen te verhogen. Nu krijgen mensen die 50 of 55 jaar zijn, 30 jaar in de sector werkzaam zijn en 9 euro netto verdienen er niets bij.”