Kerk & religie

Plannen GTU naar kerkelijke vergaderingen; universiteit start pas in 2018

De partijen die samenwerken in de vorming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) brengen dit najaar hun plannen naar de kerkelijke vergaderingen. Als die groen licht geven, kan de nieuwe universiteit in september 2018 van start gaan.

Redactie kerk
30 June 2016 16:39Gewijzigd op 16 November 2020 04:39
Prof. dr. Roel Kuiper (rechts). beeld André Dorst
Prof. dr. Roel Kuiper (rechts). beeld André Dorst

Dat heeft prof. dr. Roel Kuiper, rector van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, donderdag desgevraagd gezegd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de GTU in september 2017 zou beginnen, maar dat is volgens hem „niet langer haalbaar.”

In de regiegroep die de oprichting van de Gereformeerde Theologische Universiteit voorbereidt, zitten behalve prof. Kuiper vertegenwoordigers van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding, en van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

De generale synode van de CGK buigt zich dit najaar over het GTU-rapport, dat onder leiding van „kwartiermaker” prof. dr. ir. Gert van Dijk is opgesteld. De synode van de GKV en de landelijke vergadering van de NGK doen dat komend voorjaar. Van Dijk treedt nu terug, omdat zijn werk erop zit.

De regiegroep maakte in maart de voorlopige plannen voor de GTU bekend. Daarna volgde een interne commentaarronde. Vooral op aangeven van het Ministerie van Onderwijs is het plan op het punt van de bestuurlijke vormgeving aangepast, zegt prof. Kuiper.

Uitgangspunt is niet langer het zogeheten coöperatieve model, maar het verenigingsmodel. Prof. Kuiper: „Het coöperatieve model was bedoeld om de verschillende partners in de GTU een zelfstandige plek te geven. Bestuurlijk blijkt dat heel ingewikkeld te zijn: je moet bijvoorbeeld dubbele besturen aanstellen.”

Nu is het plan om de samenwerking vorm te geven via verenigingen, aldus de TUK-rector. Er komt één bachelor gereformeerde theologie; de verschillende kerkelijke opleidingen blijven herkenbaar binnen de GTU. Wel komt er één rector en één college van bestuur, met meerdere curatoria.”

Volgens prof. Kuiper bestaat binnen de regiegroep „op hoofdpunten” overeenstemming over het plan, met name wat betreft het verenigingsmodel en de geestelijke en theologische uitgangspunten van de nieuwe universiteit.

De regiegroep noemt Utrecht een „gunstige” vestigingsplaats, maar een besluit is daar nog niet over genomen.

Prof. dr. H. G. L. Peels, rector van de TUA, hoopt dat de synodes aan de samenwerkende instellingen mandaat zullen geven voor de realisatie van dit plan. „Belangrijk is dat in de GTU de breedte van de gereformeerde gezindte zichtbaar is. Het voorgelegde verenigingsmodel biedt bovendien de mogelijkheid om van de GTU een thuisplek te maken voor gereformeerde theologie in Nederland, en waar tegelijkertijd de predikantsopleidingen van de betrokken kerken hun eigen plek houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer