Kerk & religie

Oezbekistan grijpt in na aanslagen

De autoriteiten van Oezbekistan leggen alle religieuze minderheden aan banden, nadat door recente terroristische aanslagen ongeveer vijftig mensen zijn gedood.

Kerkredactie
14 April 2004 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Sommige van de zelfmoordaanslagen werden door met bommen uitgeruste vrouwen in de hoofdstad Tasjkent gepleegd. Volgens de regering zitten islamitische extremisten achter de aanslagen.

Door deze incidenten is de positie van de diverse religies in het land verslechterd, meldt de Noorse nieuwsdienst Forum18. De regering neemt nu scherpe maatregelen tegen moslims, Jehova’s Getuigen, protestanten en aanhangers van de hindoeïstische Hare Krishna-beweging.

Iedereen die behoort tot een van de religieuze minderheden en een strafblad heeft, moet op het politiebureau komen. Daar worden ze ondervraagd, gefotografeerd en worden er vingerafdrukken van hen genomen.

Een Jehova’s getuige verklaarde tegenover Forum18 dat hij was ondervraagd in een politiebureau. De politie zei hem dat hij een „potentiële terrorist” was en eiste dat hij zijn „belachelijke geloof” zou herroepen, anders zou hij „voor een lange tijd opeens verdwijnen.”

De meesten van de ondervraagden zijn echter toegewijde moslims. Volgens mensenrechtenorganisaties zitten er meer dan 7000 moslims in Oezbekistan vast. Onder hen is ook een toonaangevende imam, Rustam Kilichev. Hij probeert zijn opgepakte broeders ervan te overtuigen dat ze de visie van de verboden islamitische groep Hizb-ut-Tahrir herroepen. De geheime politie weigert te zeggen waarom Kilichev precies is opgepakt.

Sinds de spanningen in Oezbekistan toenemen, onderzoekt de politie de huizen van de religieuze minderheden en probeert stichtelijke boeken te vinden om deze in beslag te nemen. Een onbekende bron meldt dat tijdens een van de huiszoekingen 25 moslimvrouwen voor 24 uur werden gevangengenomen.

In de voormalige Sovjetstaten wordt volgens Forum18 op grote schaal de hand gelicht met de mensenrechten. Religieuze minderheden kunnen nog maar nauwelijks op politiebescherming rekenen. Dat geldt behalve voor Oezbekistan ook voor Georgië, Kazachstan, Bulgarije, Wit-Rusland, Moldavië, Azerbeidzjan en Turkmenistan. Bovendien is het voor godsdienstige minderheidsgroepen bijna onmogelijk om geregistreerd te worden. Gebouwen zijn nauwelijks te koop of te huur en de tegenstand vanuit de lokale bevolking -in veel gevallen de orthodoxe priesters- is groot, aldus de Noorse nieuwsdienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer