Binnenland

Moslimorganisatie roept op tot waakzaamheid

Het nieuwe Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept alle moslims en de moslimorganisaties in Nederland op waakzaam te zijn en de overheid te steunen in de aanpak van fundamentalisme en terrorisme. Het CMO stuurt deze week een brief hierover aan de bijna driehonderd aangesloten moskeeën.

ANP
14 April 2004 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Dat werd dinsdag duidelijk tijdens een bezoek van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie aan de moskee Al Kabir in Amsterdam–Oost. De moskee staat bekend als de gematigdste in Nederland. CMO–voorzitter A. Tonca bevestigde dat woensdag een verklaring uitgaat.

Zowel D. Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland als plaatsvervangend imam M. Ouled Abdallah van de moskee wees er dinsdag op dat de islamitische gemeenschap bang is door signalen van de veiligheidsdiensten dat moslimjongeren voor de islamitische strijd worden gerekruteerd.

Dat zou onder meer gebeuren in de gebedshuizen, maar volgens Ouled Abdallah wordt niet geronseld in zijn moskee. „Hoewel 100 procent garantie nooit is te geven. We moeten alert en waakzaam blijven", aldus de 38–jarige imam. „Maar wij weten niet alles. De diensten en instanties zouden ons kunnen informeren als er dreigende toestanden zijn." Ook Boujoufi zegt meer informatie van de diensten te willen, zodat ze er als moskee–besturen beter rekening mee kunnen houden en eventuele misstanden kunnen melden.

Beide moslimvoormannen riepen de overheid op om de moslimgemeenschap te beschermen tegen „gevaarlijke tendensen waarin de vijanden van de vrede ons willen storten". Ouled Abdallah wees erop dat de koran helder is: de islam verwerpt elke vorm van terreur en geweld. Boujoufi stoort zich eraan dat de terroristen steeds ten onrechte de moslims bij hun strijd betrekken. Zo legden de daders van de aanslag in Madrid een videoband bij een moskee, om een verband te leggen. „Ze zijn dus tegen moslims."

Minister Verdonk wees erop dat het belangrijk is dat de moslimgemeenschap zich openlijk uitspreekt tegen terrorisme. Zij streeft naar meer wederzijds begrip. „Autochtone Nederlanders moeten niet bang zijn voor moslims, maar ze zien als mensen die zin en invulling geven aan hun leven."

De moskee, onder woonhuizen aan de Amstel, wil open staan voor de Nederlandse samenleving en ontvangt jaarlijks veel groepen zoals schoolklassen. De moskee Al Kabir was de eerste moskee in Amsterdam, in 1976 gesticht door de eerste generatie Marokkanen. De gebedsruimte kan 1500 mensen herbergen. Daarnaast is er ruimte voor cultureel–maatschappelijke en educatieve bezigheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer