Binnenland

Meer heftige buien door warmer klimaat (uitleg)

ROTTERDAM. Zware buien leidden afgelopen dagen tot veel overlast, onder meer in het zuidoosten van het land. Hagelstenen als pingpongballen vernielden autoruiten. Ook zijn er bomen omgewaaid.

27 June 2016 14:23Gewijzigd op 16 November 2020 04:33
Wateroverlast in Schiedam. beeld ANP
Wateroverlast in Schiedam. beeld ANP

In het westen ging het donderdag flink te keer. KNMI-meetpunt Rotterdam Airport stelde vast dat er nog nooit eerder in juni in Rotterdam zo veel regen is gevallen. Het registreerde alleen donderdag al 47,9 millimeter regen. Daarmee komt het totaal voor deze maand op 148,3 millimeter. De metingen begonnen in 1956.

Hebben deze neerslagrecords te maken met een veranderend klimaat?

Dat is goed mogelijk. Weer en klimaat zijn echter niet hetzelfde. Het weer is elke dag anders, maar het klimaat gaat over de gemiddelde temperatuur, neerslag enzovoort over een periode van dertig jaar. Die periode is ooit zo afgesproken binnen de World Meteorological Organisation. Eén periode van extreem weer maakt dus nog geen nieuw klimaat.

Bestaat er een verband tussen extreme neerslag en een warmer klimaat?

Hoe warmer de atmosfeer, hoe meer waterdamp er in de lucht kan worden opgenomen. De afgelopen honderd jaar is de atmosfeer op aarde gemiddeld 0,8 graden warmer geworden. Er kunnen zich dus gemakkelijker zware buien ontwikkelen. Stortbuien komen nu tot vier keer zo vaak voor als in 1950.

Worden de buien ook heftiger?

Uit een bui valt steeds meer regen per uur. De buien regenen sneller leeg. Er valt vandaag de dag zo’n 30 procent meer regen in korte tijd dan rond 1950.

Zijn extreme stortbuien straks gewoon in de zomer?

Er is dit jaar al veel meer regen gevallen dan gebruikelijk. Januari en februari waren heel nat en ook de laatste weken eveneens. De grootste toename van de neerslag in Nederland is echter in de winter. In de zomer is er slechts een lichte trend naar meer neerslag. De buien van de afgelopen zijn dus een uitzondering op de regel.

Heeft de regenval van de afgelopen tijd nog iets te maken met El Niño?

El Niño, het verschijnsel dat extreme droogte brengt in Azië en Afrika en extreem veel regen in Zuid-Amerika, heeft ook effect op de neerslag in Nederland, zo blijkt uit archiefonderzoek bij het KNMI. Gegevens over een periode vanaf 1856 laten een duidelijk verband zien tussen sterke El Niño’s en de regenval in het erop volgende voorjaar. In maart en april valt er dan 100 tot 200 millimeter meer dan gemiddeld. De buien van de afgelopen tijd zijn echter gevallen in juni. Het is uitgesloten dat de huidige regenval nog te maken heeft met de El Niño van afgelopen najaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer