Binnenland

Balen van brexit, maar „EU moet ook beter”

DEN HAAG (ANP). Ministers en veel andere politici hebben vrijdag met teleurstelling gereageerd op het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU. Slecht voor Nederland en slecht voor Europa is de teneur. Alleen PVV-leider Geert Wilders wil met Nederland het Britse voorbeeld volgen.

24 June 2016 18:24Gewijzigd op 16 November 2020 04:30

Premier Mark Rutte betreurt het besluit van de Britten. „Het is ook een stimulans om de EU te hervormen”, zei hij echter ook. Vicepremier Lodewijk Asscher vond eveneens dat er een signaal uitgaat van het vertrek van de Britten.

Volgens Asscher levert de Europese samenwerking niet altijd wat burgers mogen verwachten. Als voorbeeld noemde Asscher arbeidsmigratie. Dan zie je dat die samenwerking te vaak neerkomt op oneerlijke concurrentie op lagere arbeidsvoorwaarden, aldus Asscher die stelt dat „dit zal moeten veranderen”.

Ondertussen bereidt het kabinet zich voor op de gevolgen. Asscher zei dat de brexit een „risico” vormt voor de meevallers in de begroting van volgend jaar. „Het is niet goed voor onze economie, maar het is te vroeg om al een inschatting te maken of dat in de komende begroting een effect zal hebben.”

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) wil op korte termijn overleg met het Nederlandse bedrijfsleven over de gevolgen van de brexit. De bewindsvrouw heeft op haar ministerie „verontruste bedrijven aan de telefoon gehad” over de gevolgen van de brexit.

Terwijl PVV-leider Geert Wilders een referendum wil over een Nederlands vertrek uit de EU, wil de SP een referendum over een ‘Europese Unie light’. In de EU nieuwe stijl zou de SP bijvoorbeeld graag zien dat de Europese Commissie wordt afgeschaft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer