Kerk & religie

Engelse kerk roept op tot eenheid

LONDEN. De Kerk van Engeland roept burgers van het Verenigd Koninkrijk op tot eenheid nadat zij donderdag voor een brexit kozen.

Redactie kerk
24 June 2016 11:55Gewijzigd op 16 November 2020 04:30
De parlementsgebouwen in Londen met rechts de Big Ben. beeld AFP
De parlementsgebouwen in Londen met rechts de Big Ben. beeld AFP

„Als burgers van het Verenigd Koninkrijk moeten we –wat onze standpunten ook waren tijdens de campagne– ons nu verenigen voor de gemeenschappelijke taak die we hebben om te bouwen aan een welvarend en toekomstgericht land”, aldus de kerk in een verklaring die zij vanmorgen op haar website publiceerde. „We moeten gastvrij en meelevend blijven, bouwers van bruggen en niet van barrières.”

Ook vraagt de anglicaanse kerkleiding gebed voor de vertrekkende premier David Cameron en voor de regeringsleiders in Europa en in de hele wereld om te kunnen omgaan met deze „dramatische verandering.”

De Conference of European Churches (een samenwerkingsverband van 118 kerken uit 36 landen) nodigt alle kerken in Europa –zowel binnen als buiten de Europese Unie– uit tot „een nieuw gesprek over onze gezamenlijke toekomst en de rol van kerken in het vormgeven van ethiek en waarden in Europa.”

Voorzitter Christopher Hill van de Conference of European Churches (CEC) stelde vanmorgen in een verklaring dat hij de uitkomst van het referendum betreurt. „Als voorzitter van de CEC maar ook als bisschop van de Kerk van England ben ik er trots op dat mijn paspoort een Brits en een Europees opschrift heeft.”

Vanaf het ontstaan van de CEC is de organisatie een bruggenbouwer geweest, aldus Hill. „Het versnipperde en verdeelde Europa van de jaren veertig en vijftig stelde kerkleiders voor de uitdaging om kerken ondanks verschil in politieke, economische en sociale systemen bij elkaar te brengen.”

Hysterische toon

CEC-voorzitter Hill vindt dat de toon van het debat voorafgaand aan het referendum „vaak hysterisch in plaats van rationeel” is geweest. Hij doelt daarmee onder meer op de argumenten die rond het immigratievraagstuk gebruikt werden en „geen verband houden met de werkelijke feiten.”

George Carey, voormalig aartsbisschop van de Kerk van Engeland, stemde juist voor een Brexit onder meer vanwege dit vraagstuk. „Het desastreuze effect van de open grenzen is dat de terreurdreiging in Europa nog nooit eerder zo groot was”, zo stelde hij.

Meer over
Brexit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer