Economie

RMU gepasseerd bij overleg cao mode

ZEIST. Opnieuw lijken enkele traditionele vakbonden geen partij te worden bij de totstandkoming van een nieuwe cao voor 70.000 werknemers in de mode-, woon- en sportbranche. Donderdag stapte FNV Handel op, terwijl de reformatorische vakorganisatie RMU in het geheel niet is uitgenodigd.

Redactie economie
24 June 2016 11:18Gewijzigd op 16 November 2020 04:29
ZEIST. FNV en RMU doen niet mee aan de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de mode-, woon- en sportbranche.  beeld ANP, Vincent Jannink
ZEIST. FNV en RMU doen niet mee aan de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de mode-, woon- en sportbranche.  beeld ANP, Vincent Jannink

Eind 2014 liepen de onderhandelingen tussen CNV, FNV en RMU en werkgeversorganisatie INretail stuk op de wens van INretail om de zondagstoeslag te verlagen. Uiteindelijk sloot INretail in juni 2015 een akkoord met de kleine vakorganisatie Alternatief voor Vakbond (AVV). De cao loopt eind deze maand af.

Volgens de FNV willen de werkgevers de toeslagen nu „verder verslechteren.” Ook willen ze de seniorendagen afschaffen, korten op loon bij ziekte in het eerste jaar en een lagere vergoeding bij ontslag. De FNV heeft aangegeven geen verdere verslechteringen te accepteren en is uit het cao-overleg gestapt. Dat gaat op 27 juni verder met drie andere bonden: De Unie, AVV en CNV.

De RMU liet donderdagavond weten „tegen haar wens in” in het geheel niet betrokken te zijn bij de cao-onderhandelingen met INretail. „Als reden kreeg onze onderhandelaar te horen dat dit verband hield met de opstelling van de RMU rond zondagswerk en zondagstoeslagen”, aldus de vakorganisatie in een persverklaring.

Volgens de RMU heeft zij „meerdere malen” aan INretail laten weten graag mee te willen praten. De organisatie zou zich echter „niet onderscheiden van andere bonden op het punt van de zondag.”

„De werkelijkheid is dat de RMU niet wilde wijken op het terrein van zondagswerk en zondagstoeslagen. Niet omdat onze leden op zondag werken, maar omdat wij de zondag willen bewaren”, aldus RMU-onderhandelaar Chris Baggerman. „Men verwijt de RMU dat we onze poot stijf hebben gehouden. Hierin trokken we trouwens eenzelfde lijn als andere bonden. Dat is tegen het zere been geweest. De mensen van INretail kunnen weten dat juist hier voor de RMU een principieel en zeer aangelegen punt ligt.”

De RMU is jarenlang partner geweest bij de cao voor de mode-, woon- en sportbranche. De organisatie stelt dat „een substantieel aantal leden” in de sector werkt.

INretail had vrijdagochtend nog niet op een verzoek om een reactie gereageerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer