Binnenland

Verloskundigen boos over plannen minister Schippers

AMSTERDAM. Verloskundigen maken zich zorgen. Door de plannen van minister Schippers –zo vrezen zij– verdwijnen de thuisbevallingen. De minister benadrukt slechts een extra mogelijkheid voor de financiering van geboortezorg te bieden. Op basis van vrijwilligheid. De Kamer buigt zich morgen over de plannen.

Redactie binnenland
22 June 2016 11:50Gewijzigd op 16 November 2020 04:26
Verloskundigen moeten meer samenwerken met ziekenhuizen. beeld ANP
Verloskundigen moeten meer samenwerken met ziekenhuizen. beeld ANP

Wat wil Schippers precies?

De minister wil vanaf 2017 gynaecologen en verloskundigen intensiever laten samenwerken, met het doel de babysterfte verder terug te dringen.

Op dit moment betaalt de zorgverzekeraar rechtstreeks de verloskundigenpraktijk. In de nieuwe opzet wil Schippers een nieuwe, extra mogelijkheid invoeren om ziekenhuizen als een soort aannemer afspraken te maken met de onderaannemer, de verloskundigenpraktijk.

De minister benadrukt dat het om vrijwillige optie gaat die naast de bestaande mogelijkheden wordt aangeboden. De 79 regio’s waarin de geboortezorg is verdeeld, kunnen kiezen voor de nieuwe optie. Op basis van vrijwilligheid, aldus de bewindsvrouw. Regio’s die dat niet willen, hoeven dat niet. Van een verplichting is geen sprake. Ook een overgangsperiode of einddatum is niet vastgelegd.

Wat is het probleem van verloskundigen bij de plannen?

Verloskundigen zijn bang dat ze worden overgeleverd aan de ziekenhuizen. De zak geld van Schippers komt volgens hen waarschijnlijk vooral terecht bij de grote ziekenhuizen. Deze bepalen vervolgens waar en wanneer ze het geld inzetten. De macht van zorgverzekeraar en ziekenhuis neemt hierdoor toe, zo vrezen de vroedvrouwen. Ze kunnen straks nog maar met één ziekenhuis een contract afsluiten.

Verder voelen de verloskundigen zich overvallen door deze plannen. Ook al zegt Schippers dat de samenwerking vrijwillig is, de zorgverleners zijn bang buitenspel gezet te worden door ziekenhuis en zorgverzekeraar, waardoor de keuzevrijheid afneemt.

Wijzen verloskundigen extra samenwerking met ziekenhuizen af?

Nee. Verloskundigen experimenteren overal in het land met nieuwe vormen van samenwerking. In Amsterdam doen verloskundigen bijvoorbeeld mee aan een proef van het AMC en het VUmc. Daarbij doen verloskundigen uit de wijk (eerste lijn) bevallingen in het ziekenhuis (tweede lijn). In die opzet kan een gynaecoloog bijvoorbeeld een handje helpen bij een complexe bevalling.

Verloskundigen zijn bang dat deze experimenten geen zin meer hebben nu Schippers de financiering van deze zorg aanpast. Bovendien steken zorgverzekeraars –aldus de vrees van verloskundigen– geen geld meer in nieuwe proeven.

Wat willen verloskundigen dan?

Verloskundigen willen de huidige experimenten een kans geven. In het buitenland wordt al langer gewerkt met vroedvrouwen die bevallingen in ziekenhuizen doen. Met de plannen van Schippers worden deze veelbelovende proeven om zeep geholpen. Verloskundigen pleiten ervoor om experimenten grondig te evalueren en het betalingssysteem pas in 2020 landelijk in te voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer