Binnenland

Archeologen vinden grootste Romeinse heiligdom

In het Brabantse Kessel zijn aan de Maasoever resten gevonden van het grootste en monumentaalste Romeinse heiligdom dat ooit in Nederland is aangetroffen. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Archeologisch Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam na het bestuderen van een grote hoeveelheid Romeins steenbouwmateriaal.

ANP
13 April 2004 11:42Gewijzigd op 14 November 2020 01:07

Die resten kwamen al in 1976 tijdens baggerwerkzaamheden boven water. Het onderzoek naar de herkomst is pas onlangs afgerond, aldus een woordvoerder van de universiteit dinsdag.

De onderzoekers hebben het heiligdom grotendeels kunnen reconstrueren dankzij bekende bouwregels van de Romeinse architect Vitruvius. Ook zijn de gevonden resten vergeleken met andere Romeinse bouwwerken. Ze zijn er van overtuigd dat bij Kessel, onderdeel van de huidige gemeente Lith, ooit een Gallo-Romeinse omgangstempel heeft gestaan met een verheven voorhal, gedragen door ruim zes meter hoge zuilen.

De tempel is vermoedelijk gebouwd 100 jaar na Christus op een plek waar al een belangrijke cultusplaats lag uit de Late IJzertijd en de vroeg-Romeinse tijd. Daarop wijzen honderden eveneens opgebaggerde offerobjecten, zoals Keltische munten, wapens, sieraden, bronzen ketels en menselijk botmateriaal.

De onderzoekers denken dat de tempel het hoofdheiligdom van de Bataven was. Welke godheid er werd vereerd, valt niet met zekerheid te zeggen. De archeologen vermoeden dat het om de Bataafse halfgod Hercules Magusanus gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer