Kerken en premier praten over normen
Een delegatie van de Raad van Kerken heeft op 27 mei een gesprek met premier Balkenende over het WRR-rapport ”Waarden, normen en de last van het gedrag” en de reactie van het kabinet daarop. Ds. W. Silfhout, predikant van de gereformeerde gemeente in Capelle aan den IJssel, wordt toegevoegd aan de delegatie van de Raad van Kerken.
Ds. Silfhout bevestigde dinsdagmorgen dat hij bij het overleg met de premier zes kerkelijke gemeenschappen op gereformeerde grondslag zal vertegenwoordigen. Het gaat om de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, de Oud Gereformeerde Gemeenten, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze kerkgemeenschappen zijn als waarnemer betrokken bij het Platform Waarden en Normen.
Ds. Silfhout benadrukt dat de kerken „alle mogelijkheden moeten benutten die er zijn om in gesprek te komen met de regering over deze zaken. Anders weet je zeker dat je stem niet gehoord wordt. Met Gods hulp hopen we het gesprek aan te gaan.”
De predikant uit Capelle aan den IJssel is blij dat premier Balkenende zelf nadrukkelijk gevraagd heeft om een vertegenwoordiging namens het Platform Normen en Waarden. „Overigens heb ik met dat platform afgesproken dat ik niet het platform, maar de kerken vertegenwoordig. Er is volgens ons namelijk een groot verschil tussen kerken en allerlei maatschappelijke organisaties.” De predikant geeft toe dat hij teleurgesteld was over het officiële kabinetsstandpunt, waarin het belang van de kerken in de discussie over waarden en normen gemarginaliseerd werd. „Het lijkt erop dat ze daar nu toch wat op terugkomen. Het gesprek is eigenlijk een logisch gevolg op de brochure ”Gerechtigheid en welzijn”, die we namens de kerken aan de premier hebben aangeboden tijdens een congres op 11 september vorig jaar. Als ik het juist heb, voelde de premier zich op dat congres wel thuis. Het sprak hem aan wat daar gezegd werd. Daar zijn we erg blij mee”, aldus ds. Silfhout.
Mevrouw H. Becks, hoofd secretariaat van de Raad van Kerken, denkt niet dat de verschillen in zienswijzen tussen genoemde kerkgemeenschappen en de leden van de Raad van Kerken problemen zullen opleveren bij het gesprek. „Ik vraag me af op we op dit punt wel zo veel afwijken”, aldus Becks. „Wij zijn allemaal kerken, dus we hebben geen enkel bezwaar tegen de deelname van ds. Silfhout, integendeel. Ik denk dat het heel goed gaat.”
De voorzitter van het Platform Waarden en Normen, P. Schalk, is blij met het feit dat ds. Silfhout toegevoegd wordt aan de delegatie die namens de kerken met de premier gaat praten over waarden en normen. „Ook wij waren natuurlijk teleurgesteld toen in de officiële kabinetsreactie op het WRR-rapport de kerken zo minimaal aan bod kwamen. Toch is juist daardoor het gesprek erover wel heel nadrukkelijk op gang gekomen. Als je het positief bekijkt, kun je zeggen: De kerken werden in het rapport marginaal genoemd, maar juist daardoor krijgen we nu maximale aandacht.”
Ook Schalk beklemtoont overigens dat ds. Silfhout niet namens het platform, maar namens de genoemde kerkgemeenschappen in gesprek gaat met de premier. „Wij hebben als platform inmiddels ons eigen overleg met de regering.”