Binnenland

Tonnen schade door onderlopen huizen Yerseke

YERSEKE. Niet eerder maakte Yerseke het mee. Het dorp aan de Oosterschelde werd donderdag getroffen door een hoosbui die zo hevig was dat in een mum van tijd tientallen woningen in laaggelegen straten onder water liepen. „Er was geen houden aan. Het water kwam overal onderdoor.”

Jan Dirk van Scheyen
18 June 2016 11:23Gewijzigd op 16 November 2020 04:22
Een hevige hoosbui zette donderdagavond de lager gelegen straten van Yerseke blank. „Het water stond 10 centimeter hoog.” beeld Jan Dirk van Scheyen
Een hevige hoosbui zette donderdagavond de lager gelegen straten van Yerseke blank. „Het water stond 10 centimeter hoog.” beeld Jan Dirk van Scheyen

Tientallen schademeldingen kreeg verzekeraar Padmos Assurantiën in Yerseke sinds donderdagavond noodweer een deel van het mosseldorp onder water zette. In enkele straten stond het water wel 10 centimeter hoog en huizen liepen onder. „Inwoners zijn erg geschrokken”, vertelt Johan Padmos. „Het noodweer kwam zeer snel en was ongekend hevig. Yerseke heeft een paar laaggelegen straten en daar stroomde het water gewoon de huizen binnen toen de riolering het niet langer aankon.”

Meer dan duizend Yersekenaren zijn bij Padmos verzekerd. Na het noodweer stond de telefoon op zijn kantoor roodgloeiend. „Bijna alle mensen met schade hebben we inmiddels thuis bezocht en het eerste schadebedrag is al uitbetaald.” Hij schat de totale schade in Yerseke op „een paar ton.”

Pompen

John en Dianne Everse wonen in de Koningin Wilhelminastraat, een van de laaggelegen straten in het dorp. „De brandweer was buiten al druk bezig met het wegpompen van water, terwijl ik bij de tuindeur stond en dacht: het valt mee tot nu toe. Op datzelfde moment hoorde ik opeens geklots”, vertelt Dianne (40).

„In heel korte tijd stond alles blank, het ging echt supersnel. Al het regenwater uit de hoger gelegen straten stroomde hier naartoe. In onze keuken, die zich wat lager bevindt, stond het water 10 centimeter hoog.” De houten vloer in de woonkamer moeten ze misschien vervangen. „Er zit water onder en dat trekt in het hout, waardoor het kan gaan rotten.”

Haar echtgenoot John (47) haalde een pomp van de kotter waarop hij werkt. Met hulp van buurtgenoten is het huis schoongemaakt. Vrijdag zag het er weer tiptop uit. „Ik woon hier bijna elf jaar”, zegt de hoogzwangere Dianne, „maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het huis onderliep.”

Teiltjes

In de woning van het echtpaar De Landmeter aan de Kerkhoekstraat waren zeven mensen met teiltjes en een waterstofzuiger bezig het huis van water te ontdoen. Ook vier van de zes kinderen van Anton en Lenie de Landmeter hielpen mee.

„We wonen hier nu twintig jaar”, vertelt De Landmeter (61). „We hebben al een keer of vijf waterschade gehad, maar zo erg als donderdagavond was het nog nooit. Het stond 5 centimeter hoog. Er was geen houden aan. Het water kwam overal onderdoor. Gelukkig bleef mijn vrouw rustig en kalm, ze is een rots in de branding.”

De Landmeter is best wel boos op de gemeente Reimerswaal, waartoe Yerseke behoort. „De riolering kan het niet aan omdat het hier het laagste punt is. De gemeente belooft al heel lang maatregelen te nemen. Er zou een extra afvoer onder de dijk komen, maar de aanleg loopt vertraging op. In de wintermaanden mag er namelijk niet aan de dijk worden gewerkt, omdat het een slaperdijk is.”

Ook De Landmeter en zijn vrouw (58) vrezen voor hun houten vloer, een dure vloer waarvan hij hoopte de rest van zijn leven plezier te hebben. Intussen druppelen bij het verzekeringsbedrijf nog steeds schademeldingen binnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer