Kerk & religie

Een krediet van de diaconie

Een protestantse diaconie die haar geld graag nuttig wil besteden en een diaconaal project dat wel een financiële investering kan gebruiken. Stichting Protestants Diaconaal Krediet brengt beide partijen al tien jaar bij elkaar.

Janita van Hoeven-ten Voorde

16 June 2016 17:57Gewijzigd op 16 November 2020 04:18
Archieffoto van time-outvoorziening Het Passion in Hummelo. In de grote woonboerderij kunnen dak- en thuislozen enkele weken terecht om tot rust te komen. beeld Eljee
Archieffoto van time-outvoorziening Het Passion in Hummelo. In de grote woonboerderij kunnen dak- en thuislozen enkele weken terecht om tot rust te komen. beeld Eljee

Twaalf jaar geleden liepen ze elkaar tegen het lijf: Piet van Pelt en Teun Copier. Van Pelt was op 55-jarige leeftijd ontslagen als marketingdirecteur van een chipfabriek. Samen met zijn vrouw Heleen droomde hij van het opzetten van een plek voor dak- en thuislozen en hij was op zoek naar een financier.

Copier was directeur van de Stichting Kerkelijk Geldbeheer, de ‘bank’ van de Protestantse Kerk in Nederland. Hij kwam regelmatig in contact met diaconieën die graag iets nuttigs willen doen met hun geld.

De ontmoeting tussen de twee mannen leidde in 2006 tot de oprichting van de stichting Protestants Diaconaal Krediet Nederland (PDKN). De PDKN verstrekt leningen tegen een gereduceerd tarief aan diaconale projecten. Het geld hiervoor is afkomstig van protestantse diaconieën. Veel particuliere initiatieven hebben moeite om de financiering van hun projecten rond te krijgen bij een reguliere bank.

Het eerste project was een time-outvoorziening voor dak- en thuislozen van Van Pelt. Een lening van bijna 1 miljoen euro zorgde ervoor dat hij een mooi pand kon aankopen in een landelijke omgeving: Het Passion in Hummelo. Vijftig diaconieën verstrekten het krediet.

Op de rit

De PDKN financierde de jaren daarna nog 25 diaconale projecten. Variërend van kinderhospice De Glind in Barneveld en een woongemeenschap voor kwetsbare jongeren in Werkendam, tot Shelter4Kids, een gezinshuis voor acht pleegkinderen in Kampen.

De Hadassahoeve in het Overijsselse Ane vindt directeur Teun Copier een van de mooiste projecten. In de boerderij bevindt zich een kleinschalige woon- en werkvoorziening voor kwetsbare jonge vrouwen. „Initiatiefnemer Menno Beute kwam met enkel een idee aan mijn bureau. Hij heeft hard gevochten om de Hadassahoeve op te zetten. Het is hem gelukt en er zijn zichtbaar mooie resultaten. Meiden die na een moeilijke periode hun leven weer op de rit krijgen.”

Iedere christelijke ondernemer met een goed diaconaal idee kan een krediet aanvragen bij de PDKN. Copier: „Wij financieren interkerkelijk, van evangelisch tot gereformeerde gemeente. Niet-christenen kunnen ook goede hulp verlenen, maar daarvoor zetten we onze diaconale gelden niet in.”

Sommige personen die aanklopten bij Copier beschikten al over een ondernemers- en investeringsplan. Anderen kwamen met enkel mooie ideeën op tafel. „Als wij brood zien in het plan, begeleiden wij zo’n ondernemer gedurende het hele traject.”

Copier benadrukt dat ondernemers op zoek moeten naar andere geldschieters naast de PDKN. „Wij financieren een project meestal tot zo’n 70 procent. Alleen de hand ophouden is er dus niet bij. De initiatiefnemers moeten hard aan het werk.”

Ook na het verstrekken van de financiering houdt de PDKN een vinger aan de pols. „Jaarlijks bezoek ik elk project en bespreek ik de voortgang en de financiële situatie. Ook bespreekt het bestuur van onze stichting alle jaarverslagen van de projecten. Waar dat nodig is, sturen we bij.”

De circa 1600 protestantse diaconieën kunnen inschrijven op projecten. Het gaat dan om het verstrekken van een lening van minimaal 5000 euro voor 20 tot 25 jaar. Zo’n 400 diaconieën doen inmiddels mee. „Er is veel belangstelling. Alle projecten zijn momenteel gefinancierd. Meestal door kerken uit kleinere plaatsen. Voor die uit grote steden valt er in de eigen omgeving genoeg te doen.”

Landerijen

Het steunen van een project is een goede manier om het diaconale bewustzijn bij gemeenteleden te vergroten, vindt Copier. „Ik raad kerkenraden altijd aan om een project niet alleen financieel te steunen, maar ook op andere manieren. Door gebed, het leveren van vrijwilligers, het houden van een collecte of het organiseren van een gemeenteavond. Hierdoor wordt het geen project van de diaconie alleen, maar van de hele gemeente. Het gebeurt nog veel te vaak dat kerken geld geven en leden nauwelijks weten wat ermee gebeurt.”

De toekomst van de PDKN ziet de directeur rooskleurig in. Ondanks teruglopende ledentallen van de kerk, blijken de meeste diaconieën nog goed in de slappe was te zitten en het leuk te vinden om een diaconaal project te steunen. „Behalve geld op de bank bezitten veel diaconieën ook land en onroerend goed. Sommige beschikken over wel 100 hectare aan landerijen.”

Een uitdaging voor Copier is er de komende jaren voor te zorgen dat er voldoende projecten binnenkomen. „In 2015 kregen we slechts twee aanvragen, waarvan er één niet is doorgegaan. De transitie in de zorg zorgt voor nogal wat rompslomp en vertraging voor ondernemers.”

Groeien naar veertig of vijftig initiatieven is zijn doel voor de komende tien jaar. „Momenteel ben ik met vijf ondernemers in gesprek, dus we zijn op de goede weg.”

>>pdkn.nl


„Gemeente Wageningen komt elk jaar klussen”

Het Passion in Hummelo was het eerste diaconale project dat een krediet kreeg van de Stichting Protestants Diaconaal Krediet Nederland.

In de time-outvoorziening kunnen dak- en thuislozen een paar weken op kracht komen en nadenken over hun toekomst. De voorziening is door stichting Het Passion, in samenwerking met stichting Ontmoeting, opgezet. In de afgelopen tien jaar ving Het Passion zo’n 1200 gasten op.

Zeventig procent van de gasten in de time-outvoorziening stroomt door naar een andere instelling voor verdere begeleiding of behandeling.

Het Passion leende 700.000 euro van de PDKN om een boerderij te kopen en te onderhouden. Ook voor een verbouwing in 2012 kreeg het een krediet. Directeur Luuk Krol van Het Passion ervaart de samenwerking met de PDKN als prettig. „Directeur Copier adviseert en begeleidt ons op een positief-kritische manier. Dat is goed; een initiatief moet wel maatschappelijk bijdragen en rendabel zijn.”

Met een aantal van de vijftig diaconieën die Het Passion steunen heeft Krol contact. „Zo komt de protestantse gemeente van Wageningen elk jaar een zaterdag klussen in de tuin en helpen er regelmatig vrijwilligers uit Waalwijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer