Veluwse wisentensafari’s van start
RADIO KOOTWIJK. „Drie, twee, één… nu!” Zes paar kinderhanden laten de over een paneel gedrapeerde Gelderse vlag neer, waardoor er een Europese bizon zichtbaar wordt, fraai getekend op een informatiebord. Het is het startschot van de excursies naar de wisenten op de Veluwe, een ”BISONder” project.
Gistermiddag werd de voltooiing gevierd van een zeven jaar durend project om wisenten in Nederlands grootste natuurgebied te krijgen.
Jan Wolleswinkel, voorzitter van Stichting Wisent op de Veluwe, Silvo Thijsen, algemeen directeur van Staatsbosbeheer, en Petra Souwerbren, directeur van ARK Natuurontwikkeling, leggen kort uit waarom: „Wisenten kunnen de natuur op de Veluwe verrijken. Door struiken en boombast te eten verandert de wisent het landschap. Hoe precies, dat is ook voor ons nog een verrassing.”
Er is ook een internationale dimensie: de wisent, het Europese broertje van de Amerikaanse bizon, wordt steeds zeldzamer. Door het stichten van nieuwe populaties wordt de soort minder kwetsbaar. Fijn, maar wat heb je daar als doorsnee-Nederlander aan? Gedeputeerde Van Dijk van de provincie Gelderland: „Veel mensen zeggen nu: Na twee of drie keer heb ik de Veluwe wel gezien. Tijd dus om de natuur hier spannender te maken.”
Doek
Voordat de aanwezigen dat zelf ontdekken, volgt er nog één programmapunt in de ruime bovenzaal van het markante Gebouw A van Radio Kootwijk, een ruimte met aan alle kanten uitzicht over de hei en de daarachter liggende bosrand.
Prinses Laurentien vraagt aan kinderen van de Harskampse basisscholen De Zaaier en De Roedel: „Wie weet wat ”twee vliegen in één klap” betekent?” Een jongen: „Dat je één ding doet en er gebeuren twee dingen die je graag wilt.” „Heel goed! Nu zijn het zelfs drie vliegen: ecologie, economie en dat BISONdere dier hier.” Vervolgens komen er een paar kinderen naar voren die een informatiebord uitpakken.
Wisent op de Veluwe, Staatsbosbeheer en ARK hebben nauw samengewerkt, en straks zullen gidsen van de IVN-afdelingen Barneveld en Apeldoorn mensen gaan rondleiden.
Het eerste deel van de tocht rijden ze dan met een speciaal voor dit doel gebouwd treintje. Vandaag is dat treintje bestemd voor een select gezelschap en vertrekt de rest te voet, in groepjes, onder leiding van een boswachter of IVN-gids.
Geen straf
Die wandeling is geen straf. De felle buien die eerder passeerden, zijn weggetrokken, en een aarzelend zonnetje werkt samen met een aangename wind aan een uitstekend wandelklimaat. Over een betonpad gaat het door de hei, waar de boompiepers en -leeuweriken fluiten en de gierzwaluwen de boerenzwaluwen trachten te overtroeven in vliegkunst.
Na het bos volgt er opnieuw een opengekapt gedeelte, vol pijpenstrootjes. Boswachter Ad Vermeij vertelt dat vanaf vanavond de bizons ook hier kunnen komen: vanuit het wengebied mogen ze dan naar het 400 hectare grote leefgebied: drie koeien en een kalfje. De stier is helaas doodgegaan, daarvoor moet nog een andere worden gezocht.
Ergens achter een hoog roodwildraster bevinden zich de wisenten. Een klein groepje verkenners maakt zich los van de hoofdmacht om de wisenten op te sporen. Niet veel later krijgt de gids een telefoontje. „We hebben ze gevonden. Het grote moment is gekomen – mond dicht.”
Langs de afrastering gaat het verder oostwaarts, een hoek om, en daar ligt, achter de roodwildkering en schrikdraad, een voor de wisenten gegraven drinkpoel. Op de beboste stuifheuvels beweegt iets. „Daar zijn ze!”
Kinderen en volwassenen zoeken een plekje bij de afrastering om een glimp van de dieren op te vangen. En jawel, daar beweegt zich een bruine rug, een staart zwaait en even is er tussen de bomen een ruige, gehoornde kop zichtbaar. Dan is het weer voorbij. Alleen een krakende tak verraadt de richting waarin de dieren zijn verdwenen.
>>wisentopdeveluwe.nl voor meer informatie.