Economie

„Privacy niet in het geding door overname LinkedIn”

AMSTERDAM. Moeten gebruikers van LinkedIn vrezen voor meer inbreuk op hun privacy nu het zakelijk socialenetwerkbedrijf hoogstwaarschijnlijk wordt overgenomen door Microsoft? Jarno Duursma en Jeroen Bertrams, deskundigen op het gebied van sociale media, denken niet dat het zo’n vaart zal lopen.

Hans Heijt
14 June 2016 15:30Gewijzigd op 16 November 2020 04:15
AMSTERDAM. De overname geeft Microsoft toegang tot 400 miljoen professionals. Foto: de mobiele applicatie van LinkedIn.  beeld ANP, Alexander Schippers
AMSTERDAM. De overname geeft Microsoft toegang tot 400 miljoen professionals. Foto: de mobiele applicatie van LinkedIn.  beeld ANP, Alexander Schippers

„Microsoft wil LinkedIn overnemen om beter toegang te krijgen tot de zakelijke gebruikers van sociale media”, zegt Duursma in een reactie op het bericht dat Microsoft 26,2 miljard dollar (23,2 miljard euro) voor de overname van LinkedIn wil uittrekken.

„Via LinkedIn krijgt Microsoft toegang tot circa 400 miljoen professionals en potentiële gebruikers van allerlei Microsoftproducten. Eerder heeft de multinational zich al via Yammer toegang verschaft tot zakelijke gebruikers van sociale media.”

Duursma denkt niet dat het Microsoft met de overname specifiek te doen is om toegang tot privégegevens van gebruikers van LinkedIn. „Mensen zetten daar vooral informatie op die de hele wereld mag weten. Gebruikers zetten er geen dingen op die ze niet kwijt willen.”

Jeroen Bertrams deelt die opvatting. „LinkedIn is sowieso een publiek profiel. Het enige wat je niet direct kunt vinden op iemands profiel voor LinkedIn is diens e-mailadres.”

En op die e-mailadressen zit Microsoft ook niet te azen, denkt Duursma. „Via Hotmail en Windows Live kent Microsoft al honderden miljoenen, wellicht zelfs miljarden e-mailadressen.”

Toegang

Bertrams vermoedt dat Microsoft via de geplande overname met name toegang wil krijgen tot de kleinere freelanceprofessionals. „Ik kan me voorstellen dat het door de overname makkelijker wordt producten als Office 365 aan die kleinere professionals aan te bieden.”

Na de overname is het de bedoeling dat LinkedIn zijn naam, bedrijfscultuur en onafhankelijkheid behoudt. Medeoprichter en huidig topman Jeff Weiner zal leiding blijven geven aan het bedrijf, aldus Microsoft. „Na verloop van tijd zullen de diensten van LinkedIn wel aan die van Microsoft worden gekoppeld. Gebruikers van LinkedIn moeten dan instemmen met de algemene voorwaarden van Microsoft”, zegt Bertrams. „Dat betekent dat Microsoft dan over gegevens van LinkedIngebruikers kan beschikken. Maar het zal nog wel een tijd duren voordat het zover is. Ik denk dat het toch een kwestie van jaren wordt.”

Duursma benadrukt dat er allerlei regels zijn om internetgebruikers te beschermen tegen de inbreuk op hun privacy. Hij noemt onder meer de antispamwet en de privacywet. Ook benadrukt Duursma dat het vooral de gebruikers zelf zijn die hun privacy kunnen beschermen.

Diefstal

Vorige week nog adviseerden beveiliger Kaspersky en onderzoeker Brian Krebs internetgebruikers hun wachtwoorden te veranderen. Ze deden dat als reactie op de diefstal de afgelopen jaren van honderden miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden bij sites als LinkedIn, Tumblr en Myspace. Zelfs de socialemedia-accounts van Facebookoprichter Mark Zuckerberg waren gehackt.

„Het lijdt geen twijfel dat we zelf een grote verantwoordelijkheid hebben voor wat betreft de bescherming van onze privacy op internet”, zegt Duursma. „Neem de moeite om wat vaker je wachtwoord te veranderen en je instellingen na te kijken. Het is met sociale media net als met bijvoorbeeld het scheiden van afval. Je kunt wel naar een ander wijzen en zeggen dat die iets moet doen. Maar het is vooral belangrijk dat je zelf iets doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer