Evangeliseren bij hardrockfestijn in Rijssen
RIJSSEN. „Denk er goed aan dat wij geen moraalridders zijn. Wij hoeven hun muziek niet af te kraken. Wees niet veroordelend, maar vertel hun alleen maar wat het echte leven is en dat het leven pas een feest wordt als je in Jezus gelooft.”
Deze woorden van de Stichting Sjofar dienden ter bemoediging van een groepje mensen die bezoekers van het rockconcert Elsrock in Rijssen aanspraken.
In Rijssen vond zaterdagavond het rockfestival Elsrock plaats. Een aantal bands met veelzeggende namen zoals ”Deadly Alliance” en ”Anarchos” zorgde die avond voor keiharde rockmuziek. Op de reclameaffiches was in het woord Elsrock de letter o als een doodskop weergegeven. Het rockmuziekfestival riep bij een aantal christelijke politieke partijen en kerken weerstand op, maar er was geen meerderheid in de gemeenteraad om het festival tegen te houden. Alleen een bepaling dat het concert voor de zondag afgelopen moest zijn, bleek haalbaar.
Vrijdag deelde SGP-jongeren uit protest tegen het festival nog oordopjes uit.
Omdat lokale Rijssense kerken geen evangelisatiecampagne opzetten, nam Stichting Sjofar het initiatief om te gaan evangeliseren bij de ingang van het Rijssense sportcomplex. De interkerkelijke Stichting Sjofar, opgericht door Jan-Dirk Liefting uit Lunteren, zoekt bij voorkeur die plekken op waar geen evangelisatie vanuit kerken plaatsvindt. Zo grijpt stichting evenementen als de gaypride en muziekfestivals aan om te evangeliseren.
Urk
De evangelisatiebus van Sjofar, vol met Bijbelse teksten, wordt zaterdagmiddag al voordat de bandleden met hun instrumenten en apparatuur arriveren, bij de ingang van het sportterrein geparkeerd. Als de bandleden en hardrockers –bijna zonder uitzondering in het zwart gekleed, sommigen met een doodskop of dreigende vlammen op het T-shirt– aankomen, worden zij aangesproken.
Een van de optredende rockbands komt uit Urk. „Uit Urk! Zijn jullie kerkelijk?” De bandleden bevestigen dat. „Kan dat samengaan, dat soort muziek en zo’n sfeer op een hardrockfestival?” De jongens uit Urk vinden van wel.
Op hetzelfde terrein wordt deze zaterdagmiddag ook een voetbalwedstrijd voor de kankerbestrijding gehouden. Tweede Kamerlid Roemer moet daarheen. Ook de SP-fractieleider wordt aangesproken.
Even later passeert positiviteitsgoeroe Emile Ratelband de evangelisatiebus. Hij zegt dat hij niet onbekend is met de Bijbel, omdat hij met mormonen in contact is geweest. Een Sjofarmedewerker legt Ratelband uit dat de Bijbel iets anders zegt dan de mormonen leren. Ratelband wil aan het eind van het gesprek wel een kinderbijbel van H. van Dam aannemen. „Kan ik mooi aan mijn kleinkinderen voorlezen”, zegt hij ten afscheid.
Voordat het avondconcert begint, komt de groep evangelisten bijeen in een zaal van de Westerkerk voor gebed en Bijbeloverdenking. Een van de deelnemers leest Handelingen 9 en zegt: „Let erop dat Ananias zijn tegenstander Saulus als broeder aanspreekt. Zo moeten wij ook de bezoekers van het rockfestival zien. Niet als vijanden, maar als toekomstige broeders.”
Gezin
Het rockfeest begint. Vanaf het sportterrein klinkt harde muziek en een onnatuurlijk duistere stem verscheurt de zomeravondstilte.
Een gezin met betrekkelijk jonge kinderen wil naar binnen gaan. „Gaan uw kinderen mee?” luidt de vraag. „Ja hoor, zij krijgen oordopjes tegen het geluid”, zo zeggen de ouders. „Maar uw kinderen kunnen ook anderszins worden beschadigd!”
Sommige rockliefhebbers zijn bereid tot een gesprek. Twee jongens wordt koffie aangeboden. Er volgt een diepgaand gesprek. Zij geven aan tot de satanisten te behoren en dat het Evangelie hun „niets doet.”