Free Reformed Churches (FRC) onderzoekt fusie met Heritage Reformed Churches (HRC)
DUNDAS. De Free Reformed Churches (FRC) onderzoeken „de mogelijkheid en haalbaarheid van een eventuele fusie” met de Heritage Reformed Churches (HRC). Dat besloot de synode van de FRC die donderdagavond werd afgesloten.
De synode stemde in met de oprichting van een gezamenlijke commissie die naar wegen zoekt om „de Bijbelse en confessionele gronden voor kerkelijke vereniging” te onderzoeken.
Tussen beide kerkverbanden bestaat al een volledige correspondentieband, die kanselruil en wederzijds beroepen van elkaars voorgangers mogelijk maakt. De synode werd voor het eerst in de geschiedenis van de FRC samen met die van de HRC in hetzelfde gebouw gehouden, de Free Reformed Church in Dundas (Ontario, Canada). De FRC zijn een zusterkerk van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De HRC onstonden in 1993 na een scheuring in de Netherlands Reformed Congregations, zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten.
De synode heeft twee studenten aangenomen voor haar opleiding aan het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) in Grand Rapids, te weten Ben van Liere (Monarch, Canada) en Benjamin Hicks (Calgary, Canada). De synode moest „met pijn” Ken Pennings verwijderen van de opleiding. Ook maakte de synode met spijt bekend dat de vroegere zendingshoogleraar Ken Herfst zijn ambt heeft neergelegd en bedankte als lid van de FRC.
Connor J. Keuning, ouderling van de FRC in Hamilton en lid van de commissie interkerkelijke samensprekingen van de FRC, meldt desgevraagd dat er binnen de FRC verschillend gedacht wordt over een fusie met de HRC. „Er zijn er die direct willen fuseren, anderen willen nog enkele jaren wachten, terwijl weer anderen een opgaan in de ander vrezen”, zo zegt hij.
„De FRC koestert de principes van de Afscheiding van 1834 en herinnert met warmte de jaren vijftig toen veel van onze kerken zijn totstandgekomen onder het bezielende leiderschap van ds. J. Tamminga en anderen. De HRC heeft hun erfenis, de Netherlands Reformed Congregations, verlaten om leerstellige en persoonlijke redenen en missen een verbinding met het verleden. Hun focus is vooral gericht op de puriteinen, die wij overigens ook zeer waarderen. Wij hebben bewondering voor de visie en de resultaten op het gebied van theologisch onderwijs, maar zijn wel wat bezorgd over de erg snelle groei van het seminarie.”
De FRC is met zijn 5000 leden breder, „in beíde richtingen”, en minder homogeen dan de 2000 leden tellende HRC, aldus Keuning. „De meer conservatieve elementen in de FRC die verwantschap voelen met Bewaar het Pand, zijn het meest terughoudend over de fusieplannen, aldus Keuning. „Zij zien bij de HRC een overreactie op hun wat hypercalvinistische verleden. Toch zijn er nergens in Noord-Amerika twee gereformeerde kerkverbanden die zo dicht bij elkaar staan als de FRC en HRC. Tien jaar geleden hebben onze kerken een verklaring gepubliceerd die overeenstemming verwoordt over een aantal leerstukken. De vraag is: moeten we nu veel geduld oefenen en afwachten, of moeten handelen in lijn met het gebed van Jezus voor eenheid, zodat de wereld zal geloven dat de Vader Hem gezonden heeft?”