„Byzantijns erfgoed bedreigd”
NIJMEGEN. Kerken op het grondgebied van het voormalige Byzantijnse Rijk (330-1543) worden bedreigd door verwaarlozing en bewuste vernieling.
Dat stellen historica Daniëlle Slootjes en kunsthistorica Mariëtte Verhoeven van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De twee organiseren daarom donderdag en vrijdag in Nijmegen een internationale conferentie om aandacht te vragen voor Byzantijns erfgoed.
Het Byzantijnse Rijk omvatte Turkije, Griekenland, Italië, Zuid-Spanje, de Balkan, delen van Noord-Afrika, Syrië en Israël. De invloed van het Byzantijnse Rijk reikte echter veel verder, tot in Nederland toe. Zo is de Romaanse kerkarchitectuur erdoor beïnvloed en kwamen ook kerkorgels via het Byzantium naar Europa.
Slootjes en Verhoeven menen dat er momenteel onder andere in Turkije „een bijna onzichtbare strijd gaande is over het Byzantijnse erfgoed. Hierbij rijst de vraag wie zich eigenaar voelt van materieel erfgoed en wie erover mag besluiten”, stellen ze.
In Istanbul onderzoekt Verhoeven op dit moment de lotgevallen van voormalige Byzantijnse kerken. „De Turkse president Erdogan ziet de Byzantijnse geschiedenis niet als die van de Turken en richt zich op een revival van het Ottomaanse verleden.”