Economie

Wall Street deelt in malaise

NEW YORK (ANP). De aandelenbeurzen in New York koersten vrijdag in het laatste handelsuur in het rood. Daarmee volgde Wall Street het voorbeeld van Europa en Azië waar eerder op de dag ook al minnen op de koersborden verschenen. De dalende olieprijzen zette de handel onder druk en ook zorgen over de wereldeconomie deed het sentiment geen goed.

10 June 2016 21:49Gewijzigd op 16 November 2020 04:11

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent lager op 17.844 punten. De S&P ging 1,1 procent omlaag tot 2092 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte 1,4 procent tot 4888 punten.

Net als in Europa hadden bankaandelen het zwaar. Vooral zorgen over de gevolgen van een Brexit staken de kop op. Wells Fargo verloor 1,7 procent, Bank of America ging 2,8 procent achteruit en Goldman Sachs zag zijn beurswaarde 2 procent kelderen.

Maker van elektrische auto’s Tesla Motors verloor 4,2 procent. De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst onderzoekt mogelijke veiligheidsproblemen bij auto’s van Tesla. Het bedrijf zelf ontkent met klem dat er problemen zijn.

Chipmaker Intel won 0,4 procent op berichten dat het bedrijf orders heeft ontvangen van techreus Apple. Dat Intel chips gaat produceren voor iPhones gaat weer ten koste van concurrent Qualcomm, dat het naar verluidt met minder orders van Apple moet doen. Het aandeel Qualcomm verloor 2,2 procent.

Twitter zag zijn beurswaarde 4 procent dalen nadat het bedrijf miljoenen gebruikers heeft gevraagd hun wachtwoord opnieuw in te stellen. Donderdag bleek dat een lijst met gebruikersnamen en wachtwoorden van miljoenen accounts via een illegale online marktplaats werden aangeboden.

Chemiebedrijf Westlake (plus 3,2mh procent) maakte bekend zijn branchegenoot Axiall over te nemen. Met de deal is een bedrag van 3,8 miljard dollar gemoeid. Het aandeel Axiall won ruim een kwart aan beurswaarde.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 3,1 procent tot 49,02 dollar per vat. Brentolie noteerde 2,8 procent lager op 50,50 dollar. In het kielzog gingen ook fondsen van olieconcerns als ExxonMobil en Chevron mee omlaag.

De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1273 dollar bij het slot van de Europese handel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer