Economie

Piloten Air France zetten staking door

PARIJS (ANP). Air France heeft donderdag geen overeenstemming weten te vinden met de pilotenvakbonden. Daardoor kan de voor zaterdag aangekondigde staking van Franse vliegers niet worden voorkomen, bleek donderdag op een persconferentie van Air France-topman Frédéric Gagey.

9 June 2016 15:47Gewijzigd op 16 November 2020 04:09

Gagey verwacht dat zaterdag 20 à 30 procent van de vluchten van Air France moet worden geannuleerd. De afgelopen vier dagen is intensief onderhandeld met de piloten, tot in de nachtelijke uren aan toe. Gagey benadrukte dat de deur nog altijd openstaat om verder te praten. Maar omdat een kwart van de ingeroosterde vliegers heeft laten weten zaterdag niet te komen werken, kan het bedrijf niet anders dan de dienstregeling aanpassen.

De staking gaat Air France naar schatting ruim 5 miljoen euro per dag kosten. De impact is wel minder dan in september 2014, toen het bedrijf twee weken lang slechts een halve dienstregeling kon draaien. Dat kostte uiteindelijk circa een half miljard euro.

De pilotenvakbonden bij Air France hebben opgeroepen tot een staking van 11 tot en met 14 juni, net als het EK voetbal in Frankrijk op stoom komt. De piloten zijn boos over nieuwe kostenbesparingen die het bedrijf wil doorvoeren en een krimp van het vluchtaanbod.

De Franse piloten zijn ook ontevreden over de onevenwichtige ontwikkelingen bij Air France en zustermaatschappij KLM. Omdat KLM meer vorderingen maakt met besparingen groeit de capaciteit daar sterker dan bij Air France, waar het vluchtaanbod al maanden stagneert of zelfs krimpt. De Franse vliegers vinden dat de uitbreiding van het stoelaanbod bij KLM minstens voor een deel toekomt aan hun bedrijf.

De ontstemde piloten lijken daarbij een steeds gewilliger oor te vinden bij het eigen management. Gagey ontkende echter dat er plannen zijn voor een herverdeling. Hij wees er daarbij op dat moederbedrijf Air France-KLM momenteel geen leider heeft, omdat de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac pas op 4 juli aantreedt. Dat maakt het volgens hem „moeilijk” om de verdeling tussen beide groepen te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer