Hoeksche Waard loopt status Nationaal Landschap mis
De Hoeksche Waard komt niet langer in aanmerking voor de status van Nationaal Landschap. Dat blijkt uit de Nota Ruimte die het ministerie van VROM aan het opstellen is.
Twee jaar geleden zag het ernaar uit dat het landschap van de Hoeksche Waard wel een beschermde status zou krijgen. Vlak voor de behandeling in de Tweede Kamer viel het tweede paarse kabinet echter en ging de hele Vijfde Nota Ruimte de prullenbak in. Inmiddels zijn de bakens danig verzet. Dit kabinet wil voortaan het predikaat Nationaal Landschap alleen toekennen aan gebieden die „internationaal zeldzame of nationaal kenmerkende landschapswaarde” hebben. De Hoeksche Waard voldoet daar volgens het Rijk niet aan.
In plaats daarvan is het Rijk voorstander van de vestiging van een 300 hectare groot bedrijventerrein aan de noordrand van het eiland. De Hoeksche Waard wil zelf slechts 60 hectare voor de eigen behoefte. In de nieuwe nota bepleit het kabinet de vorming van een groot bedrijventerrein om de doorstroom van bedrijvigheid naar Rotterdam en Dordrecht op gang te brengen.
De zes gemeenten in de Hoeksche Waard bereiden een gezamenlijk brief voor waarin zij hun ongenoegen over de plannen zullen uitten. Volgens burgemeester C. Oversier van Binnenmaas komt daar in ieder geval in te staan dat de Hoeksche Waard vast wenst te houden aan de erkenning voor een Nationaal Landschap en 300 hectare bedrijventerrein afwijst. Daarmee komt het open agrarische karakter van de streek te vervallen en dat kan niet meer hersteld worden.
De gemeenten zijn bovendien boos over het feit dat ze nauwelijks de tijd hebben om te reageren. Het Rijk wil de draad op ruimtelijke ordeninggebied oppakken daar waar paars II gestopt is en wil via juridische mogelijkheden de inspraakprocedure aanmerkelijk verkorten of zelfs overslaan. Daarmee hebben ook belangenorganisaties zoals het Hoekschewaards Landschap geen mogelijkheid meer te reageren. Oversier noemt dat „onbehoorlijk.”
Zoals het er nu uitziet kan de Hoeksche Waard tot 20 april reageren. De Nota Ruimte wordt op 23 april door het kabinet vastgesteld, waarna de Tweede Kamer zich erover uitspreekt.