Economie

„Zonnepaneel biedt meer rendement dan spaarrekening”

RIJSSEN. Binnen vijf jaar verdiende hij de investering van zijn achttien zonnepanelen terug. Jo Karsten uit Rijssen, adviseur op het gebied van technische installaties, raadt dan ook iedereen aan de panelen aan te schaffen.

Evert Barten
3 June 2016 20:35Gewijzigd op 16 November 2020 04:01
Jo Karsten uit Rijssen had in 4,5 jaar zijn investering in zonnepanelen terugverdiend. beeld RD
Jo Karsten uit Rijssen had in 4,5 jaar zijn investering in zonnepanelen terugverdiend. beeld RD

De prijs van zonnepanelen blijft dalen, maakte voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal donderdag bekend op basis van eigen berekeningen. Voor Karsten is dat geen verrassing. Als adviseur houdt hij de ontwikkelingen goed in de gaten. Zelf schafte hij zo’n 4,5 jaar geleden panelen aan.

„Omdat ik ondernemer ben, kwam ik in aanmerking voor allerlei subsidies. Ook heb ik de montage zelf gedaan. Daarom kostten de panelen me zo’n 4000 euro. Die investering heb ik er nu al uit. Het eerste jaar stond ik verbaasd dat ik 1000 euro teruggestort kreeg van de netbeheerder. De jaren daarna was het wat minder, maar alles wat nu nog volgt is winst.”

Karsten realiseert zich dat particulieren duurder uit zullen zijn. „Maar dan nog adviseer ik iedereen om de investering te doen, ook al duurt het langer voor je die terugverdiend hebt. Je kunt je geld wel op de bank laten staan, maar dan heb je een rendement van amper een procent. Met zonnepanelen is dat 25 procent.”

Nadat Karsten zijn panelen had gemonteerd, kwam zijn buurman naar hem toe. „Hij vond die panelen maar lelijk. Daar had hij natuurlijk gelijk in. Maar toen hij besefte dat hij straks voor stroom zou betalen die bij mij werd opgewekt, ging hij er anders tegenaan kijken. Twee jaar later had hij ook zonnepanelen.”

De laatste jaren ziet Karsten het aantal aanvragen voor advies rond duurzame energie toenemen. Volgens hem heeft dat te maken met de strengere regelgeving van de overheid. „Nog even en nieuwe woningen krijgen verplicht zonnepanelen mee. Een huis moet een energiefabriek zijn die geen energie vraagt maar alleen nog maar levert.”

Het grote doel is volgens de adviseur dat Nederland steeds minder afhankelijk wordt van gas. De gasbel in Groningen is eindig en deze brandstof inkopen is duur. Karsten wijst op Duitsland, waar een overschot is aan zonnepanelen. „Voor een habbekrats kunnen we elektriciteit inkopen. Over 20 jaar doen we alles op stroom, ook het verwarmen van huizen.”

Vanuit zijn christelijke overtuiging koos Kasten bewust voor zonnepanelen. „De Heere heeft ons een mooie schepping gegeven. Laten we daar zuinig op zijn. De zon levert zoveel energie; als we die goed opvangen, hebben we geen olie en gas meer nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer