Binnenland

Het nieuwe klimaat: vaker zware buien in korte tijd

DE BILT/WAGENINGEN. Voor klimaatdeskundigen komt het extreme weer van deze week in delen van West-Europa niet onverwacht. „Welkom in het nieuwe klimaat”, zei NOS-weerman Gerrit Hiemstra eerder deze week in het journaal. Dergelijk weer gaat normaal worden voor Europese landen, denkt hij.

Wim van Hengel
3 June 2016 12:42Gewijzigd op 16 November 2020 03:59
ROERMOND. Een bewoner van Roermond neemt de schade in haar woning op nadat de vloer de afgelopen dagen blank heeft gestaan.  beeld ANP, Piroschka van de Wouw
ROERMOND. Een bewoner van Roermond neemt de schade in haar woning op nadat de vloer de afgelopen dagen blank heeft gestaan.  beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Ook voor Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering en watermanagement aan Wageningen University, vormt de hevige regenval geen verrassing. Hij voorspelde al jaren terug dat we meer een Frans klimaat zouden krijgen. „We hebben nu hetzelfde weer als in Parijs, over 30 jaar zitten we ter hoogte van Lyon.”

Klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI zit op dezelfde golflengte. Hij signaleert dat het sinds 1950 tot vier keer zo vaak stortregent. Dat komt volgens hem door opwarming. „Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten. Het aantal zware buien neemt daardoor toe. En dat heeft weer alles te maken met klimaatverandering: de opwarming van de atmosfeer door de toename van broeikasgassen”, aldus Van Oldenborgh vanmorgen.

Hij wijst op berekeningen van zijn collega Geert Lenderink. Die laten zien dat de hoeveelheid regen die per uur valt bijna twee keer sneller toeneemt dan de hoeveelheid die per dag valt. Er valt nu zo’n 30 procent meer regen in een korte tijd dan rond 1950. De bui regent dus sneller leeg.

Van Oldenborgh noemt zware buien op zich niet uitzonderlijk. „Die vallen elke zomer wel ergens. Dat het een paar dagen achter elkaar zoveel regent, is wél bijzonder.”

Er is dit jaar tot dusver meer regen gevallen dan gebruikelijk, aldus Van Oldenborgh. „Januari en februari waren heel nat en ook de laatste week is er veel regen gevallen. De toename van de neerslag in Nederland wordt echter vooral veroorzaakt door meer regen in de winter door westelijke winden die veel waterdamp bevatten. In de zomer is er slechts een lichte trend naar meer neerslag.”

Met El Niño, het klimaateffect waardoor het water in een groot deel van de Stille Oceaan tijdelijk extra opwarmt, heeft het huidige weer volgens Van Oldenborgh niets te maken.

Intussen kampen de Europese landen met de gevolgen van de wateroverlast. Frank Goossensen, directeur water bij ingenieursbureau Arcadis, verwacht dat omringende landen een beroep zullen doen op Nederlandse waterexperts voor adviezen om het risico op toekomstige overstromingen in te dammen. Nederland is beter dan andere landen voorbereid op wateroverlast, aldus Goossensen vanmorgen in Trouw. „Riolering en waterafvoeren zijn hier ontworpen om grote hoeveelheden regen snel te kunnen afvoeren.”

Ook in Nederland is echter een grens aan de opvangcapaciteit. Na zoveel regenval zitten opvangbassins vol. „Er valt nu in Europa meer regen achter elkaar dan waar je normaliter rekening mee houdt. Dan bereik je de grens.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer