„Bijbelboodschap niet versmallen tot één thema”
APELDOORN. Het aantal speciale Bijbeledities groeit. Er zijn hotelbijbels, straatbijbels, jongerenbijbels. Onlangs verscheen een Reformatiebijbel, en binnenkort komt er een ‘groene’ Bijbel.
Ds. C. P. de Boer, christelijk gereformeerd predikant te Urk, waardeert elk initiatief dat persoonlijk Bijbellezen bevordert. „Dat moeten we van harte toejuichen”, zegt hij desgevraagd. „Wat ik ook erg waardeer is dat er gezocht wordt naar een vertaalslag naar de praktijk van nu. De Bijbel vraagt om toepassing in het concrete leven, ook in onze samenleving met de problemen waarmee we worstelen.”
Wel heeft de predikant bezwaar tegen een toespitsing van de Bijbeltekst op het thema duurzaamheid. „Ik begrijp dat in de nieuwe editie 5 procent van de Bijbelteksten groen zal worden gemarkeerd. Dat vind ik wel erg mager. Als het gaat over de vraag hoe de Bijbel aankijkt tegen de schepping zou je veel meer teksten groen moeten kleuren. Ook de verwachting van Gods Koninkrijk hoort er bijvoorbeeld bij. Principiëler vind ik het markeren op zichzelf. Als je de Bijbel gaat thematiseren, loop je het gevaar de Bijbelse boodschap te versmallen. Wie duurzaamheid als koker gebruikt, dreigt het zicht te verliezen op de Bijbelse verbanden. Ik zou in de marge op dit thema ingaan.”
Er zijn ook Bijbeledities waarin de woorden van de Heere Jezus in rood staan aangegeven. Ds. De Boer: „Dat vind ik toch anders. Ik kan me voorstellen dat je in een Bijbeluitgave bepaalde literaire genres, bijvoorbeeld een poëtisch gedeelte, anders weergeeft dan proza. Of dat je de directe rede, zoals bij Jezus woorden, roodkleurt. Dan heb je het niet over een thema, maar geeft je een signaal aan de lezers: Denk erom, dit is een ander genre, of dit is de directe rede.”
Ook ds. A. C. Rijken, voorzitter van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS), ziet weinig in een thematische uitgave. „Voor mij is er maar één Bijbel. Ik kan me indenken dat mensen bij bepaalde teksten die hen aanspreken een markering zetten. Dat is persoonlijk. Maar om nu een Bijbel uit te geven en daarin speciale onderwerpen anders weer te geven – dan ga je je richten op doelgroepen. Terwijl het een Woord is voor iedereen.”
Kinderbijbel
Ds. Rijken heeft daarom ook moeite met het woord ”kinderbijbel”. „Een misleidende term, want het is eigenlijk geen Bijbel. Het zijn Bijbelse verhalen die worden naverteld.”
De predikant benadrukt de totaliteit van de Bijbelse boodschap. „Met een themauitgave ga je je richten op doelgroepen en actiegroepen en wat dies meer zij. Voor mij is de Bijbel een Woord voor de totaliteit van het leven. Het gaat niet alleen over duurzaamheid, maar ook over de vraag: Hoe wordt een mens tot God bekeerd? Het staan naar duurzaamheid komt uit de innerlijkheid voort: Hoe sta ik persoonlijk tegenover God? Dan zeg ik wat de Nederlandse Geloofsbelijdenis belijdt in het tweede artikel over de schepping. Duurzaamheid moet uiteindelijk een vrucht zijn van het geloof.”