Herman Bavinck Center aan VU versterkt gereformeerd-evangelicaal profiel
AMSTERDAM. Het onlangs opgerichte Herman Bavinck Center aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam beoogt de „gereformeerde theologie met een evangelicale inslag” op de kaart zetten.
Als het aan prof. dr. C. van der Kooi, bestuurslid van het Herman Bavinck Center, ligt, wordt de gereformeerde theologie duidelijker zichtbaar aan de Vrije Universiteit, ooit opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper. „De laatste jaren zijn er veel seminaries en centra aan de VU toegevoegd, zoals een centrum voor islamitische theologie”, aldus Van der Kooi. „Daardoor is het minder helder geworden dat de VU ook belangrijke gereformeerde tradities in huis heeft, en daarmee aantrekkingskracht uitoefent in het buitenland. Zowel intern als naar buiten toe wil het centrum dat profiel versterken.”
Van der Kooi spreekt van een „gereformeerde lijn met een evangelicale inslag.” „Je ziet dat gereformeerd en evangelicaal in het buitenland vaak door elkaar lopen. In de VS lezen zich evangelicaal noemende christenen op grote schaal de gereformeerde Bavinck. Wat in Nederland vaak streng wordt gescheiden, loopt in het buitenland prettig door elkaar.”
In de bachelor- en masteropleiding theologie zal aandacht aan deze lijn worden besteed, vervolgt Van der Kooi. „We vinden het belangrijk dat studenten iets weten van apologetiek en dat ze kennis opdoen van de achtergronden van de evangelicale en charismatische bewegingen. Die kennis is in de huidige opleiding tot predikant nauwelijks aanwezig. Dat leidt tot vervreemding en verkeerde reacties, terwijl deze richtingen in de praktijk van het kerkelijk leven hun invloed hebben.”
Als voorbeeld noemt Van der Kooi een collegereeks die dr. Stefan Paas en dr. Miranda Klaver gaan verzorgen over evangelicalisme en kerkplanting. „Binnen de dogmatiek willen we nadrukkelijker een lijn aanbrengen tussen de leer en spiritualiteit, tussen hoofd en hart. Op dat terrein moet er een herkenbaarheid over en weer zijn van docenten en studenten.”
Aan de VU zijn de laatste jaren diverse centra opgericht, zoals het Abraham Kuyper Center for Science and Religion. Waarin onderscheidt het Bavinck Center zich? Van der Kooi: „In het Kuyper Center zijn vooral filosofen verenigd. Wij hebben voor de naam Bavinck gekozen, omdat deze gereformeerde theoloog in staat was de gereformeerde traditie met vroomheid te verbinden. Tegelijk keek Bavinck met open ogen naar de eigen cultuur. In die traditie willen we staan en zo studenten toerusten.”
Verbreed
Dr. Maarten Wisse, eveneens bestuurslid van het centrum: „De VU is sterk verbreed de laatste jaren. Daardoor kan het voor sommigen lijken alsof onze gereformeerde roots er niet meer zo toe doen. Maar al jaren is er juist aan de VU een flinke groep theologen die op een frisse manier een christelijk geluid laat horen. Die groep komt in dit centrum bij elkaar. Bovendien participeren in het centrum ook docenten van seminaria, zoals het Baptistenseminarium en het Hersteld Hervormd Seminarie.”
Mooi vindt Wisse de combinatie van systematisch-theologisch en meer empirisch-theologisch onderzoek. „We willen de geloofspraktijk meenemen in ons theologische denken. Vandaar ook dat we publieksevenementen organiseren waarin we de achterban bij ons onderzoek willen betrekken.”
Wisse wil binnen het centrum bijdragen aan een „vernieuwende gereformeerde en evangelicale theologie.” „De komende jaren hoop ik dat te doen op het terrein van de leer van de sacramenten, met een focus op het heilig avondmaal. YouTubefilmpjes over actuele theologische onderwerpen passen goed binnen de activiteiten. Zo heb ik juist een serie filmpjes over de gereformeerde predestinatieleer afgerond.”
Naast Van der Kooi en Wisse zitten prof. dr. G. van den Brink en prof. dr. E. A. de Boer in het bestuur. Op 17 juni organiseert het Herman Bavinck Center een openingssymposium, met de presentatie van de bundel ”Evangelicals and Sources of Theology”.