Duitse regering gaat voor integratiewet
BERLIJN (ANP/DPA). De Duitse regering heeft woensdag besloten een omstreden integratiewet voor vluchtelingen in te voeren. Daarin is ook het fel bekritiseerde artikel opgenomen waarin staat dat de staat onder bepaalde voorwaarden asielzoekers gedurende drie jaar kan voorschrijven waar zij in Duitsland wonen.
De wet moet het opgaan in de samenleving vergemakkelijken van de vele vluchtelingen die Duitsland vorig jaar binnenkreeg. Bonskanselier Angela Merkel sprak woensdag van een mijlpaal. Tegenstanders van de wet noemen sommige onderdelen juist slecht voor integratie.
De wet gaat over erkende vluchtelingen die in Duitsland mogen blijven en een voorlopige status hebben.
Zij krijgen onder meer makkelijker toegang tot de arbeidsmarkt. Zo wordt in gebieden met weinig werkloosheid de regel tijdelijk ingetrokken dat vluchtelingen alleen een baan krijgen als er geen gegadigde uit Duitsland of een ander EU-land is. Er worden kleine, laagbetaalde banen voor migranten gecreëerd, vooral in opvangcentra. Asielzoekers die een grote kans maken om te mogen blijven, kunnen al na drie maanden een opleiding krijgen.
Aan de andere kant moeten asielzoekers zich inspannen om te integreren en de taal te leren en kunnen ze ook worden gedwongen om aan integratiecursussen mee te doen. Migranten die dat te weinig doen, kunnen worden gekort op hun uitkering. Om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning, moeten migranten in de toekomst aantonen dat ze goed zijn geïntegreerd.
Met het omstreden woonartikel wil de bondsregering voorkomen dat migranten massaal naar de steden trekken en zich daar vestigen. De deelstaten mogen bepalen waar erkende vluchtelingen moeten gaan wonen.