Gedwongen ontslag bij IHC blijft beperkt tot 170 medewerkers
SLIEDRECHT. Scheepsbouwconcern IHC gaat het dienstverband met 170 medewerkers beëindigen. Dat is de betrokkenen dinsdag aangezegd.
De ontslaggolf is daarmee aanzienlijk kleiner dan in juni 2015 was aangekondigd. Toen ging het nog om 487 medewerkers.
Volgens een mededeling dinsdag van de directie en de ondernemingsraad (or) aan het personeel is het aantal aanzeggingen beperkt gebleven dankzij natuurlijk verloop en de uitvoering van de ouderen- en vrijwilligvertrekregeling, waarover IHC vorig jaar met de vakorganisaties overeenstemming bereikte.
De medewerkers die nu een aanzegging hebben gekregen, werken voornamelijk op de locaties Kinderdijk, Krimpen en Sliedrecht. Directie en or spreken van „een bijzonder zware dag” voor de betrokkenen en hun naaste familie. „Het is daarnaast een moeilijke dag voor heel IHC. In elk team zal het vertrek van onze collega’s worden gevoeld.”
IHC heeft voor de betrokken medewerkers een contactcentrum ingericht waar zij met vragen terecht kunnen. Ook krijgen ze begeleiding om nieuw werk te vinden.
Chris Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij vakorganisatie RMU, zegt in een reactie dat het „verstandig” is geweest om eerst voldoende tijd te nemen om medewerkers de gelegenheid te bieden om vrijwillig te vertrekken. „Daardoor is het aantal gedwongen ontslagen aanzienlijk verminderd.”
Desalniettemin is het voor de 170 mensen die nu boventallig zijn verklaard een trieste dag, vindt Baggerman. „Achter veel van deze mensen staan gezinnen die bijvoorbeeld nog hoge kosten hebben vanwege studerende kinderen. Daarom is het goed dat er een sociaal plan is afgesproken om de inkomensderving zoveel mogelijk op te vangen.”