Kerk & religie

Patriarch Irak: IS is ideologisch niet te vernietigen

BAGDAD. Islamitische Staat (IS) is in Irak wel militair maar niet ideologisch te vernietigen, stelt de Iraakse patriarch Louis 
Raphael I Sako. „In Irak dient eerst een nieuwe generatie te worden opgevoed die weer gelooft in pluralisme en respect voor de ander.”

Martin Janssen
23 May 2016 10:59Gewijzigd op 16 November 2020 03:43
Sako. beeld AFP, Matthieu Alexandre
Sako. beeld AFP, Matthieu Alexandre

De Iraakse patriarch gaf onlangs een interview aan het Iraakse televisiestation al-Mada TV waarin hij de situatie van de christelijke minderheid in zijn land besprak. Christenen in Irak worden momenteel aan alle kanten met problemen geconfronteerd, waarvan IS er slechts één is. Politieke besluiten die in Bagdad worden genomen, zoals over de nieuwe nationale identiteitskaart, worden door christenen eveneens als bedreigingen ervaren.

Sako zei in het interview dat hij de gruweldaden van IS beschouwt als „het minste van de kwaden.” Hij wees op het feit dat overal in Irak de huizen en bezittingen van christenen gestolen en onteigend worden. Een aantal religieuze sjeiks veroorzaakt een „klimaat van ophitsing doordat ze bijvoorbeeld moslims verbieden om christenen te groeten op hun religieuze feestdagen, alsof dit een zware zonde is.”

De patriarch werd de vraag gesteld hoe hij de toekomst van christenen in Irak ziet. Volgens de patriarch is deze toekomst uiterst onzeker omdat christenen er geen vertrouwen meer in hebben. In Mosul zijn vrijwel alle historische kerken verwoest. „Waar kunnen de christenen nog naar terugkeren?”

IS blies het Mar Eliaklooster uit de zevende eeuw op, waardoor de geschiedenis van christenen werd uitgewist. Deze kun je niet opnieuw opbouwen, zoals een verwoest huis. De patriarch wees erop dat veel christenen niet eens meer hun voormalige buren vertrouwen. Er moet een beschaving van „vrede, tolerantie en broederschap worden opgebouwd in Irak.”

De patriarch noemde het een „grote fout” als de christenen uiteindelijk volledig uit Irak zouden verdwijnen. Hij vergeleek dit met de eerdere verdrijving van de Joden, „die daardoor geen bijdrage meer konden leveren aan de Iraakse samenleving.”

Eigen provincies

Allerlei minderheden in Irak zijn begonnen om te lobbyen voor eigen, semi-autonome provincies. De Turkmenen pleiten voor een enclave in de regio Tuz-Khurmatu en de jezidi’s in hun stamgebied Sinjar. Dit leidde wederom tot het idee van een autonome provincie voor christenen in de vlakte van Ninevé, maar de Iraakse Koerden eisen dit olierijke gebied voor zichzelf op.

Recent ontstonden er problemen tussen Koerden en Assyrische christenen in het gebied van de Nahlavallei, die tussen Mosul en de Iraaks-Iraanse grens ligt. In dit gebied liggen zich acht Assyrische dorpen. De onrust ontstond toen enkele Koerden begonnen om hier op illegale wijze Assyrische grond te onteigenen. Toen de christenen vervolgens naar Erbil wilden gaan om hiertegen te protesteren, werd dit verhinderd door de Koerdische veiligheidsdienst, die een blokkade rondom het gebied opwierp.

Al snel kreeg deze kwestie een regionale dimensie. Ook christenen uit andere regio’s wilden uit protest naar Erbil reizen, maar de Koerdische autoriteiten verhinderden hen om hun gebieden te verlaten. Human Rights Watch meldde dat er rondom Erbil controleposten werden opgericht met de bedoeling christenen de toegang tot de stad te ontzeggen. Human Rights Watch tekende hier protest tegen aan.

Koerdistan

De afgelopen dagen ontstond er opnieuw onrust onder christenen die gevlucht waren voor IS en hun toevlucht hadden gezocht in de Koerdische stad Dohuk. Zij werden gedwongen een petitie te ondertekenen waarin ze hun steun betuigden aan een onafhankelijk Koerdistan. Imad Yukhana, die als christen zitting heeft in het parlement in Bagdad, eiste onmiddellijk een onderzoek van de Koerdische autoriteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer