Binnenland

Lector Van Steensel: Doener niet lastiger dan andere jongere

DORDRECHT. Jongeren die bekendstaan als doeners zijn niet lastiger dan andere jongeren. Ze hebben het soms wel moeilijker in de kerk. „Drie kwartier naar een preek luisteren valt niet mee voor ze.”

Evert van Dijkhuizen
21 May 2016 09:57Gewijzigd op 16 November 2020 03:41
Van Steensel. beeld Jaco Klamer
Van Steensel. beeld Jaco Klamer

Drs. Nico van Steensel, godsdienstdocent op het Hoornbeeck College in Rotterdam, gaat graag met doeners om. „Jongeren hebben mijn hart, maar zeker deze. We moeten ons als opvoeders meer bewust zijn van de vragen en noden van deze jongeren.”

Die kans krijgt Van Steensel, ouderling in de gereformeerde gemeente in Dordrecht en docent ethiek en zendingsvakken aan de Cursus Godsdienstonderwijs (CGO) van de Gereformeerde Gemeenten. Gisteren werd bekend dat hij de nieuwe lector van het Hoornbeeck College wordt. De school voor reformatorisch mbo heeft zes vestigingen, verspreid over het land.

Van Steensel volgt dr. Wim Fieret op, die begin dit jaar met pensioen ging. De nieuwe lector gaat, samen met een kenniskring van deskundigen, komende drie jaar onderzoek doen naar het thema ”vorming vanuit de Bron”.

U bent 60. Waarom heeft u gesolliciteerd naar deze functie?

„De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de school mij heeft gevraagd of ik wilde solliciteren. Ik heb het, na een gesprek met Wim Fieret, gedaan uit betrokkenheid met jongeren. Als docent op het Hoornbeeck College ga ik de hele dag met ze om. En ik ben zelf vader van acht kinderen. Het kost me weinig moeite om betrokken te zijn bij jongeren. Eerder werkte ik op het zendingsveld voor de Zending Gereformeerde Gemeenten en de Gereformeerde Zendingsbond. Toen moest ik me verdiepen in een andere cultuur. Dit lectoraat ervaar ik als een soortgelijke bezigheid. Ik ga me, opnieuw, verdiepen in de leefwereld van jongeren. En daarbij zoeken we naar de beste manier om ze te dienen met het Woord van God.”

Wat gaat u als lector precies doen?

„Het lectoraat zal zich richten op jongeren in het beroepsonderwijs: het vmbo en het mbo. Het gaat om de zogeheten doeners. Mijn voorganger, Wim Fieret, heeft de leefwereld van deze jongeren in kaart gebracht. Ik wil daarop voortborduren door ouders, docenten en ambtsdragers nog meer bewust te maken van de specifieke vragen die deze jongeren hebben. Hoe kunnen we de Bijbelse waarden en normen bij deze jongeren versterken en hen helpen om als christen in een seculiere omgeving te leven?”

Wat is typerend voor doeners?

„Dat ze het makkelijkst leren door nadoen. Dat vraagt wel om goede identificatiefiguren. Ik geloof niet dat doeners lastiger zijn dan andere jongeren, maar in de kerk hebben ze het soms wel moeilijker. Lezen en drie kwartier naar een preek luisteren is lastig voor hen. Het onderzoek van het nieuwe lectoraat zal heel praktisch gericht zijn. Ook de leden van de kenniskring worden hiervoor vrijgesteld, gedurende één dag per week. Dat is nieuw ten opzichte van het vorige lectoraat. We gaan ons werk straks doen in het besef dat alles afhankelijk is van Gods zegen. Jongeren opvoeden is niet iets wat wij kunnen maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer