Vervolging christenen in China toegenomen in 2015
MIDLAND. De vervolging van Christenen in China is in 2015 sterk toegenomen. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarraport van de Amerikaanse organisatie China Aid.
Alle ministeries van de Chinese overheid intensiveerden vorig jaar de aanpak van huiskerken, aldus China Aid. Het sterkst was dat merkbaar in de provincie Zhejiang. Daar werden kerkgebouwen ontdaan van kruisen. Tijdens deze campagne werden tientallen kerkleiders opgepakt. Ook drie advocaten die protest aantekenden tegen de vernielingen, zijn aangehouden.
Andere gebieden waar het overheidsoptreden toenam, waren Guangdong, Guizhou, Guangxi, Sichuan, Xinjiang en Tibet. Volgens China Aid zijn talloze huiskerken gesloten en tientallen predikanten gevangengezet.
Anticorruptiecampagne
De organisatie denkt dat de toegenomen christenvervolging te mede maken heeft met de anticorruptiecampagne van president Xi. Hooggeplaatste functionarissen van de Communistische Partij zijn daarvan het slachtoffer geworden. Daardoor kost het Xi moeite om de gelederen gesloten te houden. Om de aandacht daarvan af te leiden, zouden religieuze groeperingen en mensenrechtenorganisaties extra onder de loep genomen worden.
China Aid ziet de ontwikkelingen in het licht van het toenemende gat tussen rijk en arm in China. Burgers kunnen niet opkomen voor hun rechten. Volgens China Aid wil de bevolking dat het land een rechtsstaat wordt, maar reageert de overheid met het verder inperken van burgerrechten.
Tijdens een toespraak in mei 2015 zei president Xi dat de overheid in de omgang met religie wil afdwingen dat het socialisme een plaats krijgt in de godsdienst. Ook moet religie volgens Xi bijdragen aan de economische ontwikkeling, de voorspoed en het bevorderen van de eenheid van China.