Getrouwd met de onderdrukker
Titel:
”Grace O’Malley”
Auteur: Ann Moore; vert. door H. J. Wisselink
Uitgeverij: Mozaïek, Zoetermeer, 2003
ISBN 90 239 9087 0
Pagina’s: 500
Prijs: € 21,50. Grace O’Malley groeit in het midden van de negentiende eeuw op in een Iers pachtersgezin. Als ze op vijftienjarige leeftijd trouwt met de Engelse landheer Bram Donnelly, lijkt haar toekomst en die van haar familie er een stuk zonniger uit te zien.
Ann Moore beschrijft de lotgevallen van Grace in de roman ”Grace O’Malley”, een boeiend boek van goed niveau, maar ze plaatst die wel in een historisch kader: dat van de onderdrukking van de Ierse boerenbevolking door de Engelsen.
Het is geen wonder dat de Ieren het niet langer uithouden onder de duim van hun pachters. Niet alleen moeten ze pacht betalen voor het gebruik van het land, maar ze moeten ook nog een deel van de opbrengst afdragen aan de landheer. Die manier van werken leidt ertoe dat de boeren zelf maar weinig overhouden en dat de landheer in weelde kan leven.
Als Ierland rond 1850 wordt geteisterd door hongersnood, omdat de oogst door gewasziekten is mislukt, steken landheren als Donnelly geen hand uit om hun pachters te helpen; ze laten hen sterven van de honger en wie het waagt om bij de heren te komen bedelen, kan een kogel in zijn lijf verwachten.
Grace’s situatie is hierdoor verre van gemakkelijk. Ze is met al haar vezels verbonden met de Ierse boerenbevolking, maar door haar huwelijk is ze gebonden aan de onderdrukker. Als ze net getrouwd is, worstelt ze alleen nog maar met problemen van een heel ander soort aard: hoe moet ze zich gedragen als vrouw van een man van stand? Het blijkt wel nodig te zijn dat ze zich goed in haar nieuwe rol schikt, want als Donnelly een kwade dronk over zich heeft en niet helemaal tevreden is met Grace’s houding, moet ze het zwaar ontgelden, zelfs in een vergevorderd stadium van haar zwangerschap.
De situatie escaleert, wanneer Grace de hongerende en bedelende boerenbevolking uit eigen voorraad eten geeft tijdens de afwezigheid van haar man. Bij zijn thuiskomst barst hij uit in een beestachtige woede en mishandelt Grace als nooit tevoren.
Als hij na verloop van tijd om het leven komt, trouwt Grace in het geheim met een van de Ierse leiders van de opstand tegen de Engelse onderdrukking, Morgan, die al jaren geleden zijn hart aan haar verpand had. Ook dit huwelijk betekent niet het begin van een gelukkig gezinsleven. Morgans leven loopt uiteraard ernstig gevaar en het boek eindigt dan ook met een eenzame Grace die in Amerika een betere toekomst tegemoet hoopt te gaan.
Ann Moore heeft met ”Grace O’Malley” een geloofwaardige historische roman geschreven, in een boeiende, maar toch ingetogen stijl. Het ronkende dat veel Amerikaanse christelijke fictie doorademt, ontbreekt hier gelukkig volkomen. Uitgeverij Mozaïek heeft er een mooi verzorgd boek van gemaakt, dat eigenlijk te dik is geworden om als paperback uit te geven. Toch doe je er goed aan jezelf dit boek cadeau te doen, zeker als je houdt van een ontroerend historisch verhaal, dat uitsteekt boven vele andere boeken die in dit genre worden uitgegeven.