Hongerwinter ’45 verhoogde kans op borstkanker
Vrouwen die op jonge leeftijd een korte periode extreme honger hebben geleden, lijken een veel hogere kans op borstkanker te hebben dan vrouwen die dat niet is overkomen.
Dit blijkt uit onderzoek van het Juliuscentrum van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De onderzoeksresultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of National Cancer Institute.Vrouwen die tijdens de hongerwinter in 1945 ernstige honger hebben geleden en toen tussen 2 en 10 jaar waren, zouden twee keer zo veel kans op borstkanker hebben als andere vrouwen. Vrouwen die tijdens de hongerwinter 10 tot 18 jaar oud waren, hebben, zo blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten, anderhalf keer zo veel kans op borstkanker. Vrouwen die tijdens de hongerwinter tussen 18 en 33 jaar oud waren, zouden nauwelijks een verhoogd risico hebben.
Volgens een van de onderzoekers, S. Elias, gaat het om eerste bevindingen. „We zijn dus voorzichtig met het interpreteren van de resultaten.” Hij hoopt dat er vervolgonderzoek kan worden gedaan.
De onderzoekers hebben sinds 1980 15.000 vrouwen ondervraagd en gevolgd. De vrouwen waren tijdens de hongerwinter tussen 2 en 33 jaar oud. De onderzoekers hadden volgens Elias de verwachting dat een sober dieet kanker zou kunnen voorkomen. Het onderzoek nam een andere wending.